Читај ми!

Pobednik 41. Sofesta „Ustanička ulica“

Za najbolji film 41. festivala Sofest proglašena je „Ustanička ulica“, reditelja Miroslava Terzića. Nagradu za režiju dobila je Maja Miloš, za scenario Miroslav Momčilović, a za glumu Aleksandar Berček i Hristina Popović.

U konkurenciji 12 domaćih ostvarenja velika statueta Sofest za najbolji film i novčani iznos od 400.000 dinara pripali su Ustaničkoj ulici u režiji Miroslava Terzića jer se na zavidnom nivou bavi preispitivanjem traumatične prošlosti.

Tom ostvarenju dodeljene su i nagrade za najbolju muziku i fotografiju.

Za odličan pristup problemima i shvatanjima vrednosti mlade generacije dezorijentisane u savremenom tranzicionom periodu u filmu Klip debitantkinja Maja Miloš dobila je nagradu za najbolju režiju i novčani iznos od 300.000 dinara.

„Vešto korišćenje različitih rediteljskih postupaka i tehnologija doprinose autentičnosti likova", ističe se u obrazloženju žirija.

Satiričnom prikazu našeg društva Smrt čeka čoveka na Balkanu, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovća pripala su tri priznanja.

„Scenario ovog filma doprinosi razmatranju satirične slike našeg društva kroz likove sa kojima mnogi mogu da se poistovete", ocenili su članovi žirija i scenario izabrali za najbolji na ovogodišnjem Festivalu. Novčana nagrada koja prati statuetu Sofest u ovoj kategoriji iznosi 200.000 dinara

Smrt čoveka na Balkanu je i najbolji film prema oceni publike, te je reditelju Momčiloviću pripala statueta „Sloboda", uz 100.000 dinara. Film je dobio i priznanje žirija kritike Fipresci.

Glumačke nagrade 41. Sofesta (statuete i po 150.000 dinara) jednoglasno su dodeljene Aleksandru Berčeku i Hristini Popović.

U filmu Šešir profesora Koste Vujića Berček je „svedenim postupcima izražajno oslikao lik dobroćudnog osobenjaka iz 19. veka i profesora generacije najuspešnijih uglednika našeg društva", dok u Paradi Hristina Popović „hoda po ivici preterane i verovatne glume, a ipak komično i dopadljivo stvara lik koji nas svojom lucidnošću kupuje".

Ostvarenju Srđana Dragojevića dodeljena je i nagrada za najbolju montažu, a Doktor Rej i đavoli Dinka Tucakovića nagrađen je za kostim i scenografiju.

Stručni žiri radio je u sastavu Biljana Maksić, Aleksandra Balmazović, Radenko Ranković, Miloš Spasojević i Nikola Ležaić.

Ovogodišnje izdanje Festivala Sofest, na kojem su se od 2. do 6. jula takmičila domaća dugometražna igrana ostvarenja snimljena u protekloj godini, završeno je proglašenjem pobednika, uručenjem nagrada u Centru za kulturu u Sopotu i projekcijom filma Nikite Milivojevića Jelena, Katarina, Marija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво