Читај ми!

„Led“: Kako je propalo srpsko selo

Režiserka debitantkinja Jelena Bajić-Jočić snimila je film „Led“ po motivima istoimene monodrame, koju je Radoš Bajić posvetio temeljnim i trajnim vrednostima sela i srpskog naroda i njihovom odumiranju. Premijere filma i serije od tri epizode planirane za početak naredne godine.

Nakon najgledanijeg serijala „Selo gori a baba se češlja" i nezapamćenog uspeha koji je ova televizijska serija postigla, "Contrast Studios" i Medijski javni servis Srbije nastavljaju uspešnu saradnju na realizaciji igranog filma „Led", u režiji Jelene Bajić-Jočić.

Posle temeljnih priprema, koje su trajale nekoliko meseci i snimanja na terenu koje je nakon 52 snimajuća dana, završeno u avgustu 2011. godine, započet je proces postprodukcije koji je trenutno u finalnoj fazi.

Kako producenti najavljuju, filmom će najpre aplicirati na sve inostrane i domaće festivale čime će pokušati da ostvare rezultate na istim, dok se domaća premijera filma planira za oktobar 2012, nakon čega bi film imao svoj bioskopski život i distribuciju širom zemlje.

Televizijska premijera filma, kao i dramskog serijala od tri epizode planira se za početak 2013. godine.

Scenario za film pisan je po motivima istoimene monodrame „Led" iz 1976. godine, autora Radoša Bajića, poznatog srpskog scenariste, reditelja i glumca.

Naime, film „Led" je apoteoza odanosti i ljubavi. To je poetična elegija o ljudima razapetim između neba i zemlje - film stanja, unutrašnjih nemira i najtananijih strepnji, atmosfere, nostalgije i sete; priča o izgubljenoj sreći i snovima, o strahovima i prolaznosti, o nadmoći sudbine i prirodnih zakona, o blagodarnosti i surovosti prirode, o nemoći čoveka da istu promeni i da utiče na putanje sopstvenog života.

Ovo je priča u čijem središtu su životi arhetipskih junaka, koja na metaforičan način odslikava neumitno zatiranje korena jedne srpske porodice, odumiranje i nestanak zaselaka i sela u prelepoj Šumadiji, u najlepšem delu centralne Srbije, sedamdesetih godina prošlog veka...

U osnovi dramskog zapleta filma, koji je smešten u epohu lažnog blagostanja Jugoslavije u poslednjoj deceniji Titovog života - 1976. te godine, u šumadijskom selu Radomilje živi dvadesetogodišnji seljak Milivoje, sa majkom Stanom, dedom Životijem i babom Savetom.

Kob i slutnja tragične pogibije njegovog oca u majdanu, deset godina pre, kad je Milivoje bio dečak - ga razdire i proganja. Prikrivena ljubav njegove majke sa gastarbajterom Miroslavom čija je kuća u dolini preko brda - pojačava dramatiku i neizvesnost njegovog prevrtanja po prošlosti: Kako je izgubio život njegov otac?

U vrtlogu ličnih trauma, borbi i nedostatka samopouzdanja, u predahu, u lepoti i radosti iznenadne ljubavne avanture, kada mu u kuću dolazi devojka iz drugog sveta, medicinska sestra iz grada, slobodnih nadzora i liberalnog shvatanja života - Milivoju iznenada umire baba Stana. Ponovni gubitak u njegovoj porodici je nova rezignacija i novo posustajanje za nadama i snovima o boljem životu.

I onda, i povrh svega - kada sa deda Životijem i majkom odlazi u žetvu, da pokupi hleb sa njive koja mu je kao nikada ponela - u sred žetve, neko ko rukovodi našim životima, šalje mu još jednu strašnu poruku: grad, tuča, led mu ubija svu letinu...

Svojim univerzalnim porukama „Led" snažno afirmiše osnovne vrline i vrednosti života, ljubavi, iskrenosti, pravde, dostojanstva, časti, dobrote, poštenja...

Zbog toga „Led", uprkos činjenici da je po mestu rođenja i boravka, po dizajnu prepoznatljivog nacionalnog identiteta u tradicionalnom, antropološkom i kulturološkom smislu srpska priča - ima ambiciju da uspostavi širu komunikaciju i da prepozna svoje gledaoce, ma gde se u svetu oni nalazili.

Glavne uloge tumače: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihajlović, Olga Odanović, Momčilo Otašević, Nenad Jezdić, Rale Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović i drugi. Specijalni gosti: Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво