„Led“: Kako je propalo srpsko selo

Režiserka debitantkinja Jelena Bajić-Jočić snimila je film „Led“ po motivima istoimene monodrame, koju je Radoš Bajić posvetio temeljnim i trajnim vrednostima sela i srpskog naroda i njihovom odumiranju. Premijere filma i serije od tri epizode planirane za početak naredne godine.

Nakon najgledanijeg serijala „Selo gori a baba se češlja" i nezapamćenog uspeha koji je ova televizijska serija postigla, "Contrast Studios" i Medijski javni servis Srbije nastavljaju uspešnu saradnju na realizaciji igranog filma „Led", u režiji Jelene Bajić-Jočić.

Posle temeljnih priprema, koje su trajale nekoliko meseci i snimanja na terenu koje je nakon 52 snimajuća dana, završeno u avgustu 2011. godine, započet je proces postprodukcije koji je trenutno u finalnoj fazi.

Kako producenti najavljuju, filmom će najpre aplicirati na sve inostrane i domaće festivale čime će pokušati da ostvare rezultate na istim, dok se domaća premijera filma planira za oktobar 2012, nakon čega bi film imao svoj bioskopski život i distribuciju širom zemlje.

Televizijska premijera filma, kao i dramskog serijala od tri epizode planira se za početak 2013. godine.

Scenario za film pisan je po motivima istoimene monodrame „Led" iz 1976. godine, autora Radoša Bajića, poznatog srpskog scenariste, reditelja i glumca.

Naime, film „Led" je apoteoza odanosti i ljubavi. To je poetična elegija o ljudima razapetim između neba i zemlje - film stanja, unutrašnjih nemira i najtananijih strepnji, atmosfere, nostalgije i sete; priča o izgubljenoj sreći i snovima, o strahovima i prolaznosti, o nadmoći sudbine i prirodnih zakona, o blagodarnosti i surovosti prirode, o nemoći čoveka da istu promeni i da utiče na putanje sopstvenog života.

Ovo je priča u čijem središtu su životi arhetipskih junaka, koja na metaforičan način odslikava neumitno zatiranje korena jedne srpske porodice, odumiranje i nestanak zaselaka i sela u prelepoj Šumadiji, u najlepšem delu centralne Srbije, sedamdesetih godina prošlog veka...

U osnovi dramskog zapleta filma, koji je smešten u epohu lažnog blagostanja Jugoslavije u poslednjoj deceniji Titovog života - 1976. te godine, u šumadijskom selu Radomilje živi dvadesetogodišnji seljak Milivoje, sa majkom Stanom, dedom Životijem i babom Savetom.

Kob i slutnja tragične pogibije njegovog oca u majdanu, deset godina pre, kad je Milivoje bio dečak - ga razdire i proganja. Prikrivena ljubav njegove majke sa gastarbajterom Miroslavom čija je kuća u dolini preko brda - pojačava dramatiku i neizvesnost njegovog prevrtanja po prošlosti: Kako je izgubio život njegov otac?

U vrtlogu ličnih trauma, borbi i nedostatka samopouzdanja, u predahu, u lepoti i radosti iznenadne ljubavne avanture, kada mu u kuću dolazi devojka iz drugog sveta, medicinska sestra iz grada, slobodnih nadzora i liberalnog shvatanja života - Milivoju iznenada umire baba Stana. Ponovni gubitak u njegovoj porodici je nova rezignacija i novo posustajanje za nadama i snovima o boljem životu.

I onda, i povrh svega - kada sa deda Životijem i majkom odlazi u žetvu, da pokupi hleb sa njive koja mu je kao nikada ponela - u sred žetve, neko ko rukovodi našim životima, šalje mu još jednu strašnu poruku: grad, tuča, led mu ubija svu letinu...

Svojim univerzalnim porukama „Led" snažno afirmiše osnovne vrline i vrednosti života, ljubavi, iskrenosti, pravde, dostojanstva, časti, dobrote, poštenja...

Zbog toga „Led", uprkos činjenici da je po mestu rođenja i boravka, po dizajnu prepoznatljivog nacionalnog identiteta u tradicionalnom, antropološkom i kulturološkom smislu srpska priča - ima ambiciju da uspostavi širu komunikaciju i da prepozna svoje gledaoce, ma gde se u svetu oni nalazili.

Glavne uloge tumače: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihajlović, Olga Odanović, Momčilo Otašević, Nenad Jezdić, Rale Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović i drugi. Specijalni gosti: Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. jul 2012, 13:51)
zeljana pantelic [neregistrovani]

film led

film led je jako dobar . a kada ga rezira gospodja jelena mora da bude sve uredu pozdrav za gospodu bajice

(sreda, 16. maj 2012, 12:52)
ivona alurac bajic [neregistrovani]

kako je proplao srpsko slo,

srija je ekstra odradena vrlo j zanimljiva

(četvrtak, 02. feb 2012, 00:35)
JEREMIJA KRSTIC [neregistrovani]

istina

Nije bilo lažno blagostanje ,ali sa normalne tačke gledišta bilo je sledeće .Političari su vodili politiku ,vlast je vršila državni poverenmu posao,direktori su rukovodili ,radnici radili,poljoprivrednici seljaci uspešno proizvodili, studenti đaci išli u školu ,sportisti se bavili sportom ,penzioneri uživali ,lečili se i školovali besplatno.Svi su bili redovno plaćeni.Zar to nije cilj svakog normalno uređenog društva .A šta danas sve mafija do mafije sve krimos do krimosa .Sramote je biti radan častan i pošten.

(sreda, 01. feb 2012, 09:44)
Svetozar Markovic [neregistrovani]

Najveci promasaj

u Galaksiji su napravili komunisti sto nisu uveli dvo-
partijski sistem. Planeta bi danas izgledala mnogo,
mnogo bolje. Razmisljajte i izvucite zakljucke.

(sreda, 01. feb 2012, 09:17)
djuradj [neregistrovani]

hvala!

sada kada ste lepo prepricali film od pocetka do kraja ne osecam potrebu da ga gledam; i nije prvi put da tako upropastite gledanje filma; to redovno radite! velika zamerka sa moje strane

(sreda, 01. feb 2012, 09:14)
saša [neregistrovani]

godine

Kad porasteš kazaće ti se samo

(sreda, 01. feb 2012, 08:00)
Бошко-Ва [neregistrovani]

Докле...

Не разумем зашто је било лажно благостање 70-их. Да ли је ово данас истинско благостање?