Читај ми!

Premijera filma o Radivoju Koraću

Ostvarenje Gordana Matića „Žućko, priča o Radivoju Koraću“ premijerno će biti prikazano 16. februara u Centru „Sava“. Radivoja Koraća tumači Vladimir Aleksić, a kao sagovornici u dokumentarnom delu filma pojavljuju se članovi porodice, prijatelji i brojni košarkaši.

Igrano-dokumentarni film scenariste i reditelja Gordana Matića Žućko, priča o Radivoju Koraću premijerno će biti prikazan 16. februara u Centru „Sava", najavila je ekipa filma.

Film, čiji je prvobitni naziv bio Zlatna levica, priča o Radivoju Koraću, govori o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa ovih prostora, njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i fascinantnoj ličnosti.

Ovo je, kako je navedeno, priča i o jednom vremenu, zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a te nove trendove donosio je upravo Korać.

U igranom delu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić u ulozi Radivoja Koraća, Katarina Radivojević (Koraćeva majka), Tihomir Stanić (Ivo Andrić), Voja Brajović (Tito), Tamara Krcunović (belgijska novinarka).

Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić.

Dokumentari deo filma, osim arhivskog materijala, obuhvata razgovore sa Koraćevom porodicom, prijateljima, saigračima, poštovaocima iz zemlje i inostranstva.

O Koraću govore velikani svetske košarke - Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Cermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić iz Srbije, zatim Ivo Daneu i Boris Kristančić iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plećaš iz Hrvatske.

Tu su i saigrači iz italijanske „Petrarke" Frančesko Varoto i Đuzepe Stefaneli, kao i rivali iz Španije Pedro Ferandiz, Emiliano Rodrigez, Kliford Lujk.

Posle specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kojem je osvojio dve nagrade, za najbolji strani film i najbolju režiju, Žućko, priča o Radivoju Koraću će od 17. februara moći da pogleda i publika u bioskopima širom Srbije.

Film Gordana Matića snimljen je u produkciji kompanija „ReKreativno" i „Gargantua" uz sa „Arkadena" studijom iz Slovenije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво