nedelja, 21. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Magazin > Film i TV > „Falsifikator“ u duhu setne komedije

petak, 18. nov 2011, 08:36 -> 13:05

„Falsifikator“ u duhu setne komedije

Reditelj Goran Marković ekranizuje svoju predstavu „Falsifikator“ koja se uspešno igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Saradnik na scenariju, glumac i producent Tihomir Stanić tumači glavnu ulogu u filmu, baš kao i u predstavi.

Na poziv „Gete" instituta, a povodom dve decenije pada berlinskog zida, Goran Marković napisao je „Falsifikatore". Tema je bila pad.

Prilog Sandre Perović
Glumačka postava

Glumac i producent Tihomir Stanić tumači glavnog junaka, falsifikatora Anđelka Miloševića.
Zatvorenike igraju glumci iz Srbije i BiH: Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele, Dražen Pavlović i Momo Pićurić. Glavnu žensku ulogu igra Branka Katić, a učestvuju i Bogdan Diklić, Jernej Šugman, Emir Hadžihafizbegović, Nataša Marković, Janez Škof, Boris Komnenić i drugi.
Prva faza snimanja će trajati do 9. decembra u Beogradu i Zrenjaninu. Prema najavi Tihomira Stanića, druga faza snimanja počeće u martu iduće godine u okolini Laktaša u Republici Srpskoj, kao i na još nekim lokacijama u BiH.

Serg.txt2.jpg

U priči koja počinje '68, autor prati lični pad falsifikatora školskih diploma, dobročinitelja ili idealiste, koji se poklapa sa padom Jugoslavije.

„Pad je zapravo stanje u kome se mi nalazimo već decenijama. Film koji će biti komedija, setna komedija ili siva komedija, ali ne crna, na neki način će probuditi u ljudima saosećanje, empatiju", ističe reditelj i scenarista Goran Marković.

„Igram falsifikatora, Anđelka Miloševića. Prototip tog junaka je u stvari moj otac, Nedeljko Stanić koji je delio lažna svedočanstva osnovne škole. Podelio je 1.700 svedočanstava i mnogi ljudi sa njegovim svedočanstvima osnovne škole su kasnije završili fakultete i bili na važnim funkcijama", dodao je glumac Tihomir Stanić.

„Prapočetak glume jeste u pozorištu i to je neko vraćanje esenciji, suštastvenom ja, šta ja i zašto, šta mene tu zapravo inspiriše", smatra glumac Sergej Trifunović.

„Falsifikatori" će se snimati do kraja aprila, a ideja je da film bude gotov za Venecijanski festival.

markovic-527.jpg
Reditelj Goran Marković
1
komentari broj komentara 0 | cwpošalji komentar
1
1
najzanimljivije najcitanije