„Falsifikator“ u duhu setne komedije

Reditelj Goran Marković ekranizuje svoju predstavu „Falsifikator“ koja se uspešno igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Saradnik na scenariju, glumac i producent Tihomir Stanić tumači glavnu ulogu u filmu, baš kao i u predstavi.

Na poziv „Gete" instituta, a povodom dve decenije pada berlinskog zida, Goran Marković napisao je „Falsifikatore". Tema je bila pad.

U priči koja počinje '68, autor prati lični pad falsifikatora školskih diploma, dobročinitelja ili idealiste, koji se poklapa sa padom Jugoslavije.

„Pad je zapravo stanje u kome se mi nalazimo već decenijama. Film koji će biti komedija, setna komedija ili siva komedija, ali ne crna, na neki način će probuditi u ljudima saosećanje, empatiju", ističe reditelj i scenarista Goran Marković.

„Igram falsifikatora, Anđelka Miloševića. Prototip tog junaka je u stvari moj otac, Nedeljko Stanić koji je delio lažna svedočanstva osnovne škole. Podelio je 1.700 svedočanstava i mnogi ljudi sa njegovim svedočanstvima osnovne škole su kasnije završili fakultete i bili na važnim funkcijama", dodao je glumac Tihomir Stanić.

„Prapočetak glume jeste u pozorištu i to je neko vraćanje esenciji, suštastvenom ja, šta ja i zašto, šta mene tu zapravo inspiriše", smatra glumac Sergej Trifunović.

„Falsifikatori" će se snimati do kraja aprila, a ideja je da film bude gotov za Venecijanski festival.

broj komentara 0 pošalji komentar