Počeli Filmski susreti u Nišu

Film „Miris kiše na Balkanu“ Ljubiše Samardžića otvara 46. Festival glumačkih ostvarenja u Nišu. Tokom pet festivalskih večeri, publika će moći da pogleda deset takmičarskih naslova. Svečano otvaranje Filmskih susreta od 20.35 možete pratiti na Drugom programu RTS-a.

Niš večeras 46. put dočekuje Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. „Filmski susreti - Niš 2011" traju od 20. do 25. avgusta.

Na letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, filmske susrete otvara ostvarenje Ljubiše Samardžića Miris kiše na Balkanu, nastalo iz istoimene serije.

Tokom pet festivalskih večeri biće prikazano deset ostvarenja među kojima i Kako su me ukrali Nemci i Zajedno.

U okviru pratećeg programa publiku očekuje pet filmova iz regiona i dva dokumentarna ostvarenja.

Dragan Vujić, umetnički direktor smotre u Nišu istakao je da iako je zadovoljan brojem filmova koji publika ima priliku da vidi na Festivalu, kultura u ovim finansijskim okolnostima ipak „funkcioniše na plejbek".

Prvi put ove godine imena članova žirija saopštena su tek dan uoči otvaranja, predsednik, odnosno, predsednica, jer je po tradiciji to glumica, ove godine je Ljiljana Stjepanović i ona će večeras na Tvrđavi simbolično preuzeti ključeve grada od gradonačelnika Niša.

O nagradama će zajedno sa cenjenom domaćom umetnicom odlučivati njene kolege Sonja Kolačarić i Andrej Šepetkovski.

Za sada je poznat dobitnik priznanja „Pavle Vuisić", koje se smatra nagradom za životno delo. Glumca Petra Božovića odabrali su prethodni dobitnici Neda Arnerić, Nikola Simić i Dragan Nikolić.

Nagrada TV Novosti za glumački par godine biće uručena Ljiljani Stjepanović i Radošu Bajiću.

Otvaranje 46. Filmskih susreta u Nišu, RTS će direktno prenositi na Drugom programu od 20 sati i 35 minuta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 20. avg 2011, 21:50) - маРе [neregistrovani]

ЕЕЕ Србијо....

Све то у граду БЕЗ биоскопа.... :/// :((