Četvrti Kustendorf početkom januara

Filmovi autora iz 12 država takmičiće se za priznanja Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje na festivalu Kustendorf, koji će biti održan početkom sledeće godine. Gosti smotre biće Abas Kjarostami, Nikita Mihalkov, Otokar Vavra, Erik Pope, Filip Remunda, Boris Malagurski i Jan Hrebejk.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, biće održan od 5. do 11. januara 2011. godine, u Drvengradu na Mokroj Gori, najavljeno je na sajtu festivala.

Na sajtu se navodi da će gost Kustendorf festivala, u sklopu programa „Retrospektiva velikana", biti iranski režiser Abas Kjarostami, jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice.

Za učešće u takmičarskom programu Festivala konkurisalo je više od 400 naslova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz čitavog sveta.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se 20 ostvarenja iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

Među naslovima koji će se nadmetati nalazi se 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentarnih, jedan animirani i jedan srednjometražni film.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine producenti Vensan Maraval i Ričard Brik i profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Iva Draškić-Vićanović.

Na Kustendorfu će biti prikazana neka od najboljih filmskih ostvarenja iz 2010. godine, a među gostima biće autori: Otokar Vavra, Nikita Mihalkov, Erik Pope, Filip Remunda, Boris Malagurski i Jan Hrebejk.

U sklopu muzičkog programa Festivala, čiji je selektor Nenad Janković (mnogo poznatiji kao Doktor Nele Karajlić), nastupiće neke od novih svetskih muzičkih zvezda, kao što su „Ngoma Afrika bend" (Tanzanija), „Manuška orkestra" (Francuska), „Andre Vilijams" (SAD), „Farmer Market" (Norveška) i „Beogradski sindikat" (Srbija).

Kustendorf festival, čiji je osnivač i selektor reditelj Emir Kusturica, organizovaće "Rasta International", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Sledeće izdanje Kustendorfa četvrta je smotra koja je posvećena budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

broj komentara 0 pošalji komentar