„Krugovi“ i „Jadnici“ drugog dana Festa

Domaće ostvarenje „Krugovi“ i mjuzikl sa osam nominacija za Oskara, Huperovi „Jadnici“ stižu drugog dana 41. beogradske revije filmova. Na programima Festa danas još 16 naslova.

Centralno mesto drugog dana Festa dobilo je domaće ostvarenje Krugovi. Srpska premijera filma reditelja Srdana Golubovića biće održana večeras u Centru „Sava" u oviru programa Fest predstavlja.

Svetska premijera ostvarenja bila je prošlog meseca na festivalu „Sandens", na kojem su Krugovi dobili specijalnu nagradu žirija, kao i pozitivne reakcije američke publike, a evropska pre desetak dana na festivalu u Berlinu, u programu Forum, gde je ovom filmu pripala nagrada ekumenskog žirija.

U okviru Glavnog programa u 22 časa u Centru „Sava" projekciju će imati mjuzikl Jadnici, sa En Hatavej, Hjuo Džekmenom i Raselom Krouom u glavnim ulogama. Ostvarenje Toma Hupera nominovano je za osam nagrada Američke filmske akademije. 

Ovogodišnje izdanje popularne beogradske revije filmova otvorio je sinoć u Centru „Sava" Amerikanac Majkl Medsen.

Brojna publika pozdravila je burnim aplauzom slavnog glumca, koga će videti i na velikom platnu večeras u Domu omladine Beograda, u filmu Pored puta (Along the Roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca, braće iz Kruševca koji karijeru grade u Americi.

Nakon kratkog inserta iz tog filma, sa Medsenom u krupnom planu, na bini se pojavio i glumac, u crveno-crnom kompletu u kaubojskom stilu i uz osmeh zahvalio „Er Fransu" i hotelu "Metropol" što su mu pronašli prtljag, zagubljen prilikom dolaska u Beograd.

„Hvala organizatorima festivala što su me pozvali u vaš predivni grad. Hvala Zoranu i Vladi što su me pozvali da budem deo njihovog sjajnog filma. Želim vam svima sreću i mir i zvanično proglašavam ovaj festival široko otvorenim", rekao je Medsen.

Ovogodišnji Fest održaće se bez Tanje Petrović i Dinka Tucakovića, dugogodišnjih saradnika festivala.

Novinarka, urednica, nekadašnji gradski sekretar za kulturu Tanja Petrović preminula je u četvrtak, a nedavno i reditelj i nekadašnji predsednik Saveta Festa Dinko Tucaković.

Ovaj Fest posvećujemo njima, poručili su organizatori. Umesto tišinom publika ih je ispratila velikim aplauzom.

Glavni program počeo je projekcijom dobitnika Zlatne palme u Kanu, filma Ljubav Mihaela Hanekea.

Do 3. marta u više dvorana i u različitim programskim ciklusima biće prikazano 75 filmova iz celog sveta.

Za zatvaranje je najavljena premijera filma reditelja i scenariste Gorana Markovića Falsifikator.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2013, 16:38)
M. [neregistrovani]

Suncance, Fest i Berlinale

Zacudilo me, da "Krugovi" (Circles) nije dobijo ni jedu nagradu na Berlinale-u. Imam osecaj, da je ziri svesno isklljucio ovaj film za neku pomenu. Moramo iskreno reci, da mi je privi misao bio: kad pogledam ko sedi u ziriju, samo moze biti politicka odluka! Jer nemoze biti, da Srbi koji su satanizovani dvadeset godina u zapadnim medijama pojednom se ispostave ko ljudi, a kamoli heroji.