Berčeku Gran-pri u Nišu

Dobitnik najvišeg priznanja 47. Filmskih susreta u Nišu, Gran-pri „Naisa“ glumac Aleksandar Berček. Priznanje „Car Konstantin“ otišlo u ruke Uliksa Fehmiua, a „Carica Teodora“ uručena Hristini Popović. Među nagrađenima Dragan Bjelogrlić, Anita Mančić, Branimir Brstina.

Dodelom nagrada najboljim glumcima u Nišu je završen 47. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

Glumac Aleksandar Berček dobitnik je nagrade Gran-pri „Naisa", najvišeg priznanja smotre, za šarmantno, toplo, šeretski odigranu ulogu profesora Koste Vujića.

Na Letnjoj pozornici niške Tvrđave nagrada „Car Konstantin" dodeljena je glumcu Uliksu Fehmiuu za tumačenje Mićuna u filmu Ustanička ulica, a „Carica Teodora", za najbolju žensku ulogu, otišla je u ruke glumice Hristine Popović za rolu u ostvarenju Parada.

Prema odluci žirija, kojem je predsedavala glumica Zlata Numanagić, Povelju za izuzetnu mušku ulogu zaslužio je Dragan Bjelogrlić igrajući u filmu Doktor Rej i đavoli.

Isto priznanje među glumicama dodeljeno je Aniti Mančić za uloge u ostvarenjima Smrt čoveka na Balkanu i Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem.

Nagradu za najbolju mušku epizodu dobio je Branimir Brstina (Šešir profesora Koste Vujića), za žensku epizodnu ulogu Nataša Ninković (Smrt čoveka na Balkanu), a najbolji debitant je Marijana Pejatović (Zverinjak).

Specijalno priznanje za najboljeg stranog glumca u domaćem filmu pripalo je Nikoli Ristanovskom, a tri povelje za strane glumce dobili su i Goran Navojac, Emir Hadžihafizbegović i Toni Mihajlovski.

Glasovima publike Nikola Kojo proglašen je za najboljeg glumca 47. izdanja Festivala.

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Zlata Numanagić, Nebojša Milovanović i Milena Pavlović, odlučio je da ne saopšti dobitnike nagrada tokom dana, kako je to bilo ranijih godina, već je svoju odluku držao u tajnosti do zvaničnog zatvaranja.

Tokom šest festivalskih dana, od 25. do 30. avgusta, prikazano je 13 filmova u zvaničnoj konkurenciji i jedan gostujući film.

Srpsku premijeru na Susretima u Nišu imalo je ostvarenje As pik loša sudbina.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 31. avg 2012, 11:43)
jova [neregistrovani]

stvaralastvo

Malo kulture je zastupljeno u domacim medijima, samo rts, posvecuje dobru paznju nasem kulturnom stvaralastvu. Dok neke televizije ne da nedoprinose kulturi,nego je skrnave i onako preslabu kulturu,a najvise turskim serijama.

(petak, 31. avg 2012, 10:30)
nadakomuna [neregistrovani]

filmski

nislika sam i jako volim filmske susrete ali ovo je sramota za grad i za fim. ozvucenje je katastrofa godinama unazad i niko ne radi na tome da se nesto popravi ili poboljsa.postaje sprdnja nepostovanja i glumca i gledaoca

(petak, 31. avg 2012, 10:14)
anonymous Postovalac umetnosti [neregistrovani]

Berceku GranPri u Nisu

Boze moj , Koliko Uliks Fehmiu lici na svoga pok. oca!
Bas se radujem da je nasledio i Talenat svojih roditelja i da je dobar covek i glumac .
Samo hrabro napred!