Pobednik 41. Sofesta „Ustanička ulica“

Za najbolji film 41. festivala Sofest proglašena je „Ustanička ulica“, reditelja Miroslava Terzića. Nagradu za režiju dobila je Maja Miloš, za scenario Miroslav Momčilović, a za glumu Aleksandar Berček i Hristina Popović.

U konkurenciji 12 domaćih ostvarenja velika statueta Sofest za najbolji film i novčani iznos od 400.000 dinara pripali su Ustaničkoj ulici u režiji Miroslava Terzića jer se na zavidnom nivou bavi preispitivanjem traumatične prošlosti.

Tom ostvarenju dodeljene su i nagrade za najbolju muziku i fotografiju.

Za odličan pristup problemima i shvatanjima vrednosti mlade generacije dezorijentisane u savremenom tranzicionom periodu u filmu Klip debitantkinja Maja Miloš dobila je nagradu za najbolju režiju i novčani iznos od 300.000 dinara.

„Vešto korišćenje različitih rediteljskih postupaka i tehnologija doprinose autentičnosti likova", ističe se u obrazloženju žirija.

Satiričnom prikazu našeg društva Smrt čeka čoveka na Balkanu, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovća pripala su tri priznanja.

„Scenario ovog filma doprinosi razmatranju satirične slike našeg društva kroz likove sa kojima mnogi mogu da se poistovete", ocenili su članovi žirija i scenario izabrali za najbolji na ovogodišnjem Festivalu. Novčana nagrada koja prati statuetu Sofest u ovoj kategoriji iznosi 200.000 dinara

Smrt čoveka na Balkanu je i najbolji film prema oceni publike, te je reditelju Momčiloviću pripala statueta „Sloboda", uz 100.000 dinara. Film je dobio i priznanje žirija kritike Fipresci.

Glumačke nagrade 41. Sofesta (statuete i po 150.000 dinara) jednoglasno su dodeljene Aleksandru Berčeku i Hristini Popović.

U filmu Šešir profesora Koste Vujića Berček je „svedenim postupcima izražajno oslikao lik dobroćudnog osobenjaka iz 19. veka i profesora generacije najuspešnijih uglednika našeg društva", dok u Paradi Hristina Popović „hoda po ivici preterane i verovatne glume, a ipak komično i dopadljivo stvara lik koji nas svojom lucidnošću kupuje".

Ostvarenju Srđana Dragojevića dodeljena je i nagrada za najbolju montažu, a Doktor Rej i đavoli Dinka Tucakovića nagrađen je za kostim i scenografiju.

Stručni žiri radio je u sastavu Biljana Maksić, Aleksandra Balmazović, Radenko Ranković, Miloš Spasojević i Nikola Ležaić.

Ovogodišnje izdanje Festivala Sofest, na kojem su se od 2. do 6. jula takmičila domaća dugometražna igrana ostvarenja snimljena u protekloj godini, završeno je proglašenjem pobednika, uručenjem nagrada u Centru za kulturu u Sopotu i projekcijom filma Nikite Milivojevića Jelena, Katarina, Marija.

broj komentara 0 pošalji komentar