Sedamdeset godina „Filmskih novosti“

Ustanova „Filmske novosti“ za koju se vezuje jedini domaći filmski žurnal koji je pet decenija bio neizostavni deo bioskopskog repertoara širom nekadašnje Jugoslavije, obeležava 70 godina postojanja.

Sa 15 i po miliona metara filmske trake u svom depou, svrstava se među četiri najveća arhiva dokumentarnog filmskog materijala u Evropi, uz slične institucije u Pragu, Parizu, Sankt Peterburgu.

Pred vama je nedavno pronađeni, do sada neprikazani vredan arhivski materijal iz 1933. godine.

I još jedna ekskluziva za Dnevnik RTS-a: Titov radni dan na Brionima 1952. kada je primio austrijskog ministra inostranih poslova, ali pre zvaničnog sastanka ležerno provodio vreme - vozio gliser i sa uvaženim gostom bio na plaži.

To su samo mali zanimljivi segmenti među 960.000 minuta filmovane istorije Jugoslavije, Srbije, ali i šire.

„Mnogo toga i o životu Tita i o drugim ljudima i dešavanjima u svetu koji su sticajem različitih okolnosti dospeli kod nas i tu su sačuvani kao negativi i kao pozitivi... Deo materijala još uvek mi pretražujemo, mora se uposliti mnogo ljudi i mnogo vremena, ali to je na sigurnom mestu, mi to radimo polako i sigurno“, kaže Vladimir Tomčić, direktor „Filmskih novosti“.

Od osnivanja „Filmskih novosti“ 20. oktobra 1944. kada televizije još nije bilo, jedina vizuelna informacija u pokretu bio je žurnal.

Nema oblasti koju nisu dodirnule i prikazale. Od političkog života, obnove i izgradnje zemlje, otvaranja novih industrijskih kapaciteta, osvajanja novih proizvoda, kulture i sporta, do važnih i zanimljivih zbivanja van granica naše zemlje.

Osim što brinu o materijalima za sva vremena koji se nalaze u 56.000 kutija u depou, i čuvaju stare fotografije i eksponate -kamere i opremu, „Filmske novosti“ i danas imaju sopstvenu produkciju i viziju budućnosti.

Sprema se novi kapitalni projekat - serijal o Titu u 24 jednočasovne epizode, u režiji 24 reditelja iz bivših jugoslovenskih republika, a u pripremi je i veliki serijal Svet tenisa na ovim prostorima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 09. nov 2014, 12:06)
:-| [neregistrovani]

re: serijal o Titu u 24 jednočasovne epizode, u režiji 24 reditelja iz bivših jugoslovenskih republika


Treba nam neki takav projekat da zaključimo sa tim periodom, a možda i jeste jedini način da se barem jednom pokuša objektivno oprestaviti to da se radi u saradni sa rediteljima iz svih republika.