„Neposlušni“ najbolji u Vrnjačkoj Banji

Debitantsko ostvarenje Mine Đukić, film „Neposlušni“ žiri 38. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji proglasio za najbolji. Nagrade i za autore „Mamule“, „Varvara“.

na 38. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji trijumfovalo je delo Mine Đukić, scenario za ostvarenje Neposlušni.

„Osobenim stilom Mina Đukić je ispričala koherentnu i ubedljivu priču o dvoje mladih ljudi i njihovom odnosu nakon ponovnog susreta. Uspela je da stvori upečatljiv i originalan svet, tematizujući važna generacijske probleme: strah od konačnog odrastanja, psihološki nemir i potrebu za pobunom, smrt idealizovanog sećanja na detinjstvo i konačni gubitak iluzija o ljubavi. Narativna struktura scenarija, u čijoj osnovi su karakteristike drumskog filma i melodramski zaplet, savršeno odgovara poentama filma i estetskoj nameri njegove autorke“, navodi se u obrazloženju žirija, koji su cinili Jugoslav Pantelić, Biljana Maksić i Ivan Velisavljević.

Druga nagrada dodeljena je za scenario filma Mamula scenaristima Milanu Konjeviću, Beriju Kitingu i Marku Backoviću.

Mamula je, za domaću kinematografiju, atipična priča u žanru horora i fantastike, ocenjuje žiri i ističe da su scenaristi „zanatski veštom obradom motiva mitološkog bića iz morskih dubina uspeli da ostvare očekivan efekat napetosti, ali i da odu korak dalje, prema političkoj metafori koju film nudi“.

Ivan Ikić dobitnik je treće nagrade za scenario ostvarenja Varvari.

Rediteljsko-scenaristički debi mladog Ikića članovi žirija vide kao specifičan prilaz aktuelnom problemu odrastanja u socijalno turbulentnoj sredini.  

Specijalnu nagradu za scenario žiri je dodelio filmu Love Hunter Branislava i Nemanje Bala, pre svega, zbog originalnog pristupa.

„Scenaristi su pošli od lika i dela poznatog rokenrol muzičara Milana Mumina, i neke stvarne događaje iz njegovog života uzeli za osnovu nesvakidašnjeg filma u srpskoj kinematografiji“, navodi se u obrazloženju žirija.

Tradicionalni rimski zlatnik, priznanje koje Vrnjacka Banja dodeljuje za doprinos ovoj jedinstvenoj manifestaciji, pripao je ove godine glumcu Draganu Mićanoviću.

Ovogodišnje izdanje Festivala filmskog scenarija završava se večeras dodelom nagrada na vrnjačkoj Letnjoj pozornici.

broj komentara 0 pošalji komentar