Kako se Sjedinjene Države bore protiv zagađenja okoline

Zagađenje vazduha je jedna od glavnih tema u Srbiji ove zime. Kako se taj problem rešava u Sjedinjenim Državama, u čijim je gradovima, zahvaljujući merama koje se sprovode više decenija, znatno poboljšan kvalitet vazduha, istakla je Sintija Šejfer, ekspert američke Agencije za životnu sredinu koja ove godine obeležava pedeset godina postojanja.

U Sjedinjenim Državama imamo 50 godina iskustva bavljenja zagađenjem vazduha. Za tih 50 godina,  zagađenje vazduha smanjeno je za 70 odsto, dok je BDP porastao preko 250 odsto. Uprkos onome što kritičari ekološke regulative kažu - da, možete imati zaštitu životne sredine i ekonomski rast.

Radimo sa partnerima u energetici, transportu, infrastrukturi, u privatnom sektoru. Sedište Agencija za zaštitu životne sredine je u Vašingtonu. Imamo 10 regionalnih kancelarija, oko 14.000 zaposlenih i godišnji budžet od oko devet milijardi dolara.

Koje su obaveze potencijalnih zagađivača vazduha kao što su fabrike, termoelektrane, toplane, u pogledu nadgledanja kvaliteta vazduha i šta oni moraju da urade da bi smanjili zagađenje vazduha?

Mi u Sjedinjenim Državama zahtevamo od najvećih industrijskih postrojenja – čeličana, cementara, elektrana – da instaliraju uređaje za kontinuirano merenje i ti podaci treba da nam 24 sata dnevno govore o kakvim je zagađivačima reč. U manjim postrojenjima merimo po vremenskim intervalima, na primer svaka tri sata. Pomeramo energetski sektor od korišćenja fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima, kao što je solarna energija i vetar.

Primetila sam na sajtu Ervižual da američki gradovi imaju čist vazduh. Kako su to postigli?

Trebalo je mnogo vremena. Čak 50 godina razvijanja različitih strategija kako da otkrijemo zagađivače, da se smanji zagađenje od vozila, da razvijemo inicijative za energetsku efikasnost zgrada, jer zgrade koriste mnogo električne energije. Edukacija javnosti.

Kako rešavate problem opasnog industrijskog otpada?

Opasan otpad zbrinjavamo u postrojenjima za spaljivanje i dobijanje energije, metalni otpad šaljemo u topionice. Imamo problem da ljudi ilegalno uklanjaju opasani otpad, ponekad ga zakopavaju zemlju ili bace u reku. Imamo tim za hitno reagovanje, ako se tako nešto desi, da što pre očisti kontaminirano područje.

Koje su kazne za ekološki kriminal?

Izričemo ogromne novčane kazne i zahtevamo da otklone nedostatke. Postoje i zatvorske kazne za uništavanje životne sredine. Imamo u Agenciji za zaštitu životne sredine i Odeljenje za izvršenje krivičnih dela.

Imate li savet za nas kako da bolje zaštitimo svoju okolinu?

Nema brzih rešenja. Mi smo koristili više različitih strategija i propisa, imamo volonterske programe sa kompanijama. Mnogo smo radili sa zajednicama da objasnimo ljudima koliko će biti zdraviji, ako su u čistijem okruženju i kolika je njihova uloga u zagađenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво