Mravi nepogrešivo umeju da „namirišu“ neprijatelja

Dok su ljudski odnosi višeslojna i kompleksna stvar, i beskrajni izvor za istraživanja i debate, za skromne mrave stvari su prilično jednostavne – kod njih je sve, kada je prijateljstvo u pitanju, može se reći – ili crno ili belo.

Istraživanje objavljeno u Žurnalu za eksperimentalnu biologiju sugeriše da mravi određuju da li je drugi mrav, koga sretnu na putu, prijatelj ili neprijatelj na osnovu toga kako se određeni hemijski markeri dekodiraju u njihovom mozgu. 

To je ključni faktor na osnovu kojeg mrav odlučuje da li kreće u borbu ili se odlučuje za mirne odnose.

Naučnici smatraju da je ovakvo prepoznavanje od ključne važnosti za bića koja žive u kolonijama. Takav mehanizam je, objašnjavaju istraživači, „ugrađen“ u mravlji DNK.

„Mravi su jedna od najvećih priča o uspehu u evolucijskoj biologiji, zahvaljujući njihovom naprednom organizacijskom ponašanju i složenim društvenim interakcijama“, objašnjava biolog Lorens Cvibel.

Godinama su istraživači smatrali da mravi imaju specifične hemijske markere koji igraju ključnu ulogu u njihovim interakcijama. Ono što je naučnike tokom novijih istraživanja iznenadilo je to što mravi, ne samo da imaju ove markere već da su vrlo precizni u dekodiranju namera druge jedinke i da mogu da izazovu različito ponašanje, među kojima je i agresivnost.

Dakle, mrav sreće drugog mrava, dekodira hemijska jedinjenja koja su kod njega prisutna i donosi brzu, ali tačnu odluku – ili će se boriti ili će uputiti dobrodošlicu novopridošlom mravu.

Ovakav sistem zaključavanja istraživači su proučavali kod mrava iz devet različitih kolonija na Floridi.

Zaključili su da je podrazumevano ponašanje jednog mrava miroljubivo, i da su po definiciji otvorena bića sklona prihvatanju. Mehanizam za aktiviranje agresivnosti se „uključuje“ u posebnim situacijama.

„Prihvatanje prijatelja i odbijanje neprijatelja jedna je od najvažnijih odluka koje mrav mora da donese. Naše istraživanje otkriva da, ukoliko ne postoji jasna i nedvosmislena pretnja, mravi verovatnije prihvataju druge nego što će odgovoriti agresivnošću. Ovaj proces je možda doprineo evolucijskom uspehu ovih insekata“, objasnio je vodeći autor studije Stiven Ferguson.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије