Antarktik se krčka – zabeležena rekordna temperatura

Na Južnom polu je izmerena najviša temperatura od kada se meri – 18,3 stepena. Time je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmerila je baza „Esperanca“, a prethodni rekod zabeležen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrevanje tog kontinenta dešava brže od svetskog proseka. 

„Esperanca“ je rekordnu temperaturu izmerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi, i jedno je od mesta koje se najbrže zagrevaju na svetu, prenosi londonski Gardijan.

Prema podacima svetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrejala za skoro tri stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu, kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabeležen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo ceo stepen.

„To je pokazatelj da se zagrevanja na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svetski prosek“, rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje „Esperance“ verovatno kombinacija promenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrevanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије