Od plastičnih boca može se praviti asfalt – ekološki, otporniji i fleksibilniji

Od nastanka 1906. godine, plastika je svuda oko nas. Danas više nego ikada jer je neizostavan deo proizvoda koje svakodnevno koristimo. Ekološki problem jedna kompanija uspela je da pretvori u prednost na putu – plastični otpad može se koristiti za pravljenje asfalta izdržljivijeg i nekoliko puta od onog koji se trenutno koristi.

Plastika je omogućila čoveku brojne uštede i prednosti koje je omogućio život u modernom dobu.

Budući da nije skup, ovaj materijal omogućio je obilje pakovanja i predmeta izuzetno lako dostupnim, navodi portal Healthy Food House

Uprkos tome što je donela napredak društvu, plastika se pretvorila u veliki problem. Postala je pretnja planeti, uključujući i čoveka, floru i faunu, to jest čovekovu okolinu.

Iako je zaštita prirode od plastike odavno postala globalni problem, stručnjaci i dalje pokušavaju da pronađu najbolje rešenje za ovaj vid zagađivanja čovekove okoline.

U potrazi za smanjenjem negativnog uticaja plastike na planetu, britanska kompanija "MacRebur" razvila je način da unapredi kvalitet i trajnost puteva. Asfalt za koji se koriste i plastične flaše jeftiniji je i izdržljiviji.

Od krpljenja posuđa do polimera za asfalt

Generalni direktor kompanije Tobi Makartni došao je na tu ideju dok je radio na jugu Indije. Čudio se lokalnom stanovništvu koje je sakupljalo staru plastiku. Ispostavilo se da su Indijci koristili plastiku za krpljenje rupa na posuđu.

Kod asfalta koji pravi "MacRebur" primetna je duža trajnost. Ono što je iznenađujuće je da je materijal ekološki, a prilikom izrade koristi se i manje fosilnih goriva nego kod standardnih asfalta. 

Za "MacRebur"-ov asfalt mogu se koristiti razne vrste plastike, uključujući i ona najteža za reciklireanje – crna.

„Isprobali smo između 500 i 600 različitih polimera dok nismo našli onaj koji pruža ono što smo želeli“, objasnio je Makartni.

„Put od plastike“

Plastika koju koriste mora biti označena kao otpad, ne sme biti reciklirana i mora da se topi na određenoj temperaturi.

„Put od plastike“ biće fleksibilniji, podnosiće bolje visoke i niske temperature, a i biće otporniji na oštećenja uzrokovana vremenskim prilikama.

Takođe, procenjuje se da će trajati 60 odsto duže nego standardni putevi. Istraživanja pokazuju da se ova vrsta asfalta može koristiti za parkinge, trkačke staze, aerodromske piste, auto-puteve.

„Jednim udarcem ubijamo dve muve – rešavamo problem epidemije plastičnog otpada sa jedne strane, a s druge loših puteva po kojima vozimo danas“, poručio je Makartni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво