Pravilo manja brzina – manje zagađenje u Srbiji ne važi

Prema najnovijim studijama nemačkih univerziteta, ograničavanje prosečne brzine u gradskim centrima na 30 kilometara na sat smanjiće zagađenje za 40 odsto. Ova mera treba da bude usvojena do 2025. godine, kada se pretpostavlja da će ulaz u grad biti dozvoljen samo hibridnim i električnim vozilama. Međutim, kod nas ni ova mera u sadašnjem trenutku ne bi imala efekta, poručuju stručnjaci.

Smanjenje brzine u Evropi ne ograničava se samo na centar grada. U Holandiji će se, na primer, smanjiti i maksimalna brzina na auto-putevima kako bi se umanjila emisija štetnog azot-oksida.

Holandski premijer Mark Rute objavio je da će na mnogim državnim auto-putevima umesto dosadašnjih 130 kilometara na sat, maksimalna brzina biti ograničena na 100 kilometara na čas.

„Ovo je neophodna mera. Mi ne možemo očekivati da se klima promeni, mi moramo menjati klimu i uticati na nju. Zato su ove mere neophodne“, objasnio je Mark Rute, holandski ministar ekologije.

Kod nas bi smanjenje brzine u centru izazvalo kontraefekat, kažu stručnjaci. Sa većine dizel- vozila skinuti su DPF filteri i katalizatori i ako bi oni išli sporije zagađenje bi bilo veće.

„Skoro 50.000 vozila ušlo je u Srbiju za prvih pet meseci, a negde 65.000 za polovinu godine. Mislim da je tužan podatak da je preko 85 odsto tih vozila evro 3 i evro 4 koja su odavno zabranjenja u Evropi“, istakao je Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika automobila Srbije.

Mere o smanjenju maksimalnih brzina usledile su nakon odluka vrhovnih sudova Holandije i Nemačke, iz maja, u kojima se navodi da pravila vlada te dve zemlje o davanju dozvola za projekte koji emituju azot-oksid krše zakone Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Odluka suda dovela je do zamrzavanja dozvola za mnoge građevinske projekte u ovim zemljama.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво