Ovo verovatno niste znali o iguanama

Ako niste herpetolog, možda ne znate puno o iguanama. Ova zanimljiva bića su vrlo prilagodljiva, složene prirode i karaktera ali i predmet brojnih zabluda. Naseljavaju različita staništa, uključujući tropske šume i sušne pustinje.

Verovatno vam je napoznatija zelena iguana, koja je najčešća i najrasprostranjenija vrsta iguana u Americi. Jedna od manje poznatih je velika kajmanska iguana, najteža od svih predstavnika svoje vrste. Spada u ugrožene vrste i njihov broj je u konstantnom opadanju. Na svetu postoji čak 35 različitih vrsta iguana. 

Iguane vole da se sunčaju. Kao i svi gmizavci, hladnokrvne su i smanjene temperature ih uvode u hibernaciju. Nekada se tokom zime, desi da zbog ukočenosti usled hladnoće, iguane bukvalno padaju sa drveća.

Iguane koriste svoj rep za ravnotežu tokom kretanja ali i u samoodbrani. Kada naiđe na neprijatelja, iguana će ga odvratiti i zbuniti jakim udaranjem repa. Ponekad se desi da se rep u tim situacijama otkine, ali naravno, kasnije ponovo izraste.

Takođe, ako neprijatelj pokuša da proguta odnosno pojede iguanu, ona će mu to otežati opet pomoću repa, koji je pun šiljaka.

U zavisnosti od situacije, ali i raspoloženja, iguane koje žive na Fidžiju sposobne su da menjaju boju kože iz zelene u različite nijanse plave, sive i crne... Koža im je toliko fotosenzibilna da njeni različiti delovi mogu imati različite boje u istom trenutku.

Treće oko glavu čuva 

Dok se mnoge iguane rado zadržavaju na suvom zemljištu ili borave u senovitim delovima drveća, morska iguana sa ostrva Galapagos provodi dosta vremena pod morem. Ona pliva bez problema.

Osim što mogu biti dobri plivači, iguane su specifične i po tome što imaju „treće oko“. Taj organ se koristi da upozori iguane na okolne pretnje.

Za razliku od druga dva oka „treće oko“ je po svojoj fizionomiji prilično jednostavno i može samo otkriti promene u svetlosti, ali i to je dovoljno za izbegavanje predatora.

Iako deluju pomalo statično, iguane imaju složene društvene odnose, a uobičajeno je da su često zajedno na jednoj lokaciji, i to u paru ili čak porodično. Osim toga, primećeno je da su zaštitnički nastrojene prema „rodbini", vole da se igraju i da sarađuju, odnosno pomažu „svojim bližnjima“.

Možda im baš takav odnos omogućava da žive relativno dugo. U zavisnosti od vrste, iguane mogu da žive od četiri do 60 godina. Imajte to u vidu ako ikada poželite iguanu za ljubimca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво