Smrtonosni pauci posle požara i poplava novi izazov za Australiju

Nakon ekstremnih požara, poplava i grada sa kojima se Australija od početka godine, stručnjaci upozoravaju građane da se čuvaju smrtonosnih „levak“ pauka, zbog savršenih uslova koji su se stvorili za razvoj tih zglavkara.

Nastanjeni u šumovitim predelima istočne Australije, „levak“ paukovi vole vlagu. Poznati su po otrovu koji brzo deluje, javlja Si-En-En.

Uprava Australijskog parka za reptile, smeštenog u državi Novi Južni Vels, upozorila je na pojačanu aktivnost tih otrovnih paukova.

„Zbog kombinacije najpre kiše, a sada toplog vremena, očekujemo da će 'levak' pauci početi da šire radijus kretanja. Ta vrsta pauka jedna je od najopasnijih na svetu i moramo ovo da shvatimo veoma ozbiljno“, rekao je portparol parka Danijel Ramsej.

Priroda Australije je ozbiljno ugrožena jer je u požarima, koji su počeli još u julu, nestala ogromna površina šuma, a sa njom i oko pola milijarde životinja

Kiša sa grmljavinom i gradom donela je neophodno osveženje i zaustavila vatru, ali je donela novu opasnost – poplave. Uz uobičajene rizike i štetu koje nosi vodena stihija, ovog puta javio se dodatni problem spiranja pepela u vodotoke

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво