Da li su veverice levoruke ili desnoruke

Nisu omiljeni kućni ljubimci, beže od ljudi, ali imaju neke od ljudskih osobina. Podjednako koriste obe šape.

Bez obzira na to što favorizuju jednu stranu tela u odnosu na drugu, to njihov mozak ne čini efikasnijim kao što je to kod ljudi.

Veverice koje su tokom eksperimenta pokazale da favorizuju jednu šapu, nisu bile tako dobre u učenju novih stvari kao one koje su koristile obe šape.

Istraživači su proučavali 30 divljih sivih veverica, od kojih je 12 bilo dovoljno za pružanje potrebnih podataka.

Naučni tim sa Univerziteta u Ekseteru posmatrao je kako veverice vade lešnike iz određenih cevi i zapisivali su koju šapu su koristile.

„Otkrili smo da veverice koje imaju tendenciju da koriste samo levu ili samo desnu šapu češće nego da koriste obe, zapravo nisu toliko dobre u obavljanju zadataka, kao one koje koriste obe šape, a i ne uče toliko brzo“, ističe autorka studije Lisa Lever.

Ona dodaje i da su ovi rezultati u skladu s prethodnim istraživanjima sisara koja su, pokazali da strogo favoriziranje jedne strane „vodi do slabih kognitivnih sposobnosti“.

Da bi se ovo sa sigurnošću utvrdilo, potrebno je još istraživanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво