Makron više neće „da čačka mečke“

Emanuel Makron, predsednik Francuske, obećao je da više neće dovoditi medvede u Pireneje, navode stočari koji te životinje optužuju za sve brojnije napade na stada ovaca.

„Predsednik je dao obećanje da medvede više neće puštati. Shvatio je da je to veliki problem za nas“, rekao je, posle sastanka sa Makronom stočar Pjer Pomi, koji gaji krave i ovce u planinskom pograničnom regionu između Francuske i Španije. 

Posle višedecenijskog intenzivnog lova, populacija medveda u Francuskoj, bila je na ivici egzistencije devedesetih godina prošlog veka.

Država je počela da uvozi životinje iz Slovenije, i da ih pušta u divljinu tokom 1996, 1997. i 2006. godine.

Dve medvedice iz Slovenije koje su dobile imena Klaverina i Sorita, pridružile su im se 2018. godine.

Veruje se da je sada u divljini Pirineja oko 40 medveda, što je dvostruko više nego 2010. godine.

Takav porast broja medveda doveo je do čestih napada na stoku, naveli su zvaničnici, pa ih je tako, 2018. godine bilo 400. Inače, ranijih godina ih je bilo između 100 i 200.

Među stočarima čija su stada napadana je i jedan od Pomijevih prijatelja.

Izjavio je za AP, da su njegove preplašene ovce jednom prilikom skočile sa litice i da ih je bilo „256 na gomili“, naglašavajući da je za pastire to bilo „traumatično iskustvo“.

„Volim medvede i životinje, ali isto tako volim da žive srećno u Jeloustounu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji“, rekao je stočar.

Prema njegovom mišljenju, predatori poput medveda, jednostavno su nekompatibilni sa privredom Pirineja koja se u dosta oslanja upravo na stočarstvo.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво