Biljkama je potrebno đubrenje i orošavanje, ali najviše – ljubav

Zagađen vazduh ne prija biljkama kao ni ljudima, a ni hladnoća. Ipak, biljke mogu da nam pomognu u pročišćavanju vazduha, samo treba znati osnovna pravila njihove nege.

Kada je reč o lošem kvalitetu vazduha, i biljke, kao i ljudi, reaguju. Tako na primer, kada je vazduh zagađen, počnu da im žute listovi ili – uvenu. Biljke debljih listova kao što je spatifilum, dobre su za pročišćavanje vazduha i lako se održavaju.

„Spatifilum se povremeno mora prihraniti prirodnim đubrivom. Prirodna đubriva nemaju aditive. Ne treba prskati u zatvorenom prostoru, ako bilo šta radite oko biljke. U zimskom periodu je najbolje da ih čistite običnom vodom i da ne preterujete u zalivanju. Više vole orošavanje“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, inženjer hortikulture, Ada Stolić.

Od aktuelnog zagađenja biljke treba zaštiti orošavanjem, čišćenjem i prihranom, ali i redovnom promenom vazduha. Biljkama prija toplota ali i promena vazduha i prilagođena vlažnost. Takođe, ne treba preterivati sa zalivanjem.

„Za početnike, koji tek uče da gaje biljke, najbolje za održavanje su aloje, krasule, agave i biljke sa debelim listovima, jer u njima ima dovoljno vode i nije obavezno često ih zalivati“, savetuje Ada.

Ugljen-dioksid, upija na primer palma „areka“ i ta biljka je visoko rangirana u istraživanju o čistom vazduhu koje je radila Nasa, navodi Bi-Bi-Si.

Citrusi su preporučljivi za osvežavanje prostora 

„Sve biljke su dobre, a ja bih najviše preporučila citruse, to su limuni, pomorandže, grejpruti... Svaki list daje miris citrusa u kući a imate i plod. Ujedno su i ukras na terasi tokom leta“, rekla je Stolićeva.

Da bi ste znali da li je biljka zdrava, možete posmatrati najpre lišće. Listovi moraju biti sočni, mesnati, lepe zelene boje... Ako listovi požute ili opadaju, treba biljku presaditi ili prihraniti i očistiti. Ipak, sve u svoje vreme. Sada nije vreme za prihranu, ali čišćenje i prihrana se, ako su potrebni, uvek mogu primeniti.

Tokom zime, biljke koje su nam bile na otvorenom treba posebno negovati.

„Njih unosimo u hodnike na primer. One mediteranske ne dozvoljavaju da budu u toplim prostorijama. To su citrusi, palme, masline... S proleća iznesemo, i nastavimo sa zalivanjem i prihranom“, dodala je Ada Stolić.

Baštenske biljke, kao što su tuje, s druge strane, mogu se od hladnoće zaštititi pakovanjem vezivanjem. One se mogu i pre zime orezati. Malčiranje nije posebna zaštita, već je to uglavnom dekoracija.

Stolićeva na kraju, osim svega navedenog, kao najbolji recept za uspešan uzgoj biljaka savetuje – ljubav prema biljkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво