Kada ozeleni Mont Everest

Na snimcima Nasinog satelita „Landsat“ u periodu od 1993. do 2018. godine, naučnici su otkrili mali, ali značajan porast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta, na nadmorskoj visini između 4.150 do 6.000 metara.

Zbog globalnog otopljavanja i ubrzanog otapanja leda, na Mont Everestu počela je da raste trava. Reč je o područjima na kojima je počeo da se širi takozvani predsnežni vegetacioni pojas.

Sateliti su zabežili da je tamo počelo da raste žbunje i bilje koje obično raste između snežnog i predsnežnog vegetacionog pojasa.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Global Change Biology, nisu obuhvaćeni razlozi takvih promena.

Naučnici tvrde da su njihova otkrića u skladu s modelom koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima u kojima su temperature preniske za rast biljaka, a zbog globalnog zagrevanja.

Još se ne zna kakvu će posledicu imati ova pojava, ali u pitanju je regija koja igra važnu ulogu u dotoku vode u deset najvećih reka Azije i snabdevanju vodom oko 1,4 milijarde ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи