Stopića pećina – tajna podzemnog sveta

Stopića pećina u zlatiborskom selu Rožanstvu prošle godine je, sa 90.000 posetilaca bila jedno od omiljenijih turističkih odredišta.

Da bi i dalje privlačila goste, za uređenje i novu stazu Ministarstvo za zaštitu životne sredine i čajetinska opština izdvojili su oko tri i po miliona dinara.

Kamen i voda, staza kroz svetlu i tamnu dvoranu, bigrene kade, gotovo 10 metara visok vodopad „Izvor života" - čudesni podzemni svet, na nekoliko stotina posetiocima dostupnih metara, za mnoge su izazov i otkrovenje.

Iako se u pećini sve češće mogu čuti različiti jezici, interesovanja su slična.

„Sa svih strana sveta ljudi bukvalno dolaze, jer 10 godina je kako radi pećina, prelepa je, čulo se dosta o njoj. Ono što je najlepše u pećini to su te bigrene kade,tu je i vodopad koji oduševljava posetioce“, rekao je turistički vodič Radojko Janković.

Bigrene kade, nastale taloženjem krečnjaka, poređane kao prirodna kaskada postale su zaštitni znak pećine, i poznatog dela i onog donedavno dostupnog samo speleolozima. Uskoro će do njega moći i turisti.

„Očekujemo da će krajem januara svi radovi zvanično biti gotovi i da će biti pušteno u rad u turistički promet nekih 45 metara nove staze ali to je 45 metara zaista kroz nesvakidašnju prirodu“, istakao je Vladimir Živanović, direktor TO „Zlatibor“.

Stopića pećina je od Cvijićevih istraživanja početkom prošlog veka zanimljiva i naučnicima, jer se iza pećinskog ulaza širokog 35 i visokog 18 metara stalno otkrivaju nove tajne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи