Zaštita trećine planete sprečiće šesto masovno istrebljenje

Skoro trećina svetskih okeana i kopna trebalo bi da se zaštiti do kraja decenije kako bi se zaustavio udar na biodiverzitet, koji je ključan za opstanak čovečanstva, navodi se u odredbama Pariskog sporazuma Ujedinjenih nacija o prirodi.

Da bi se čovečanstvo izborilo protiv onoga što su naučnici nazivaju šestim masovnim istrebljenjem na Zemlji, predlog postavlja 2030. godinu kao rok za očuvanje i obnovu ekosistema i divljih životinja.

Očekuje se da će tekst, koji je sačinila Konvencija UN-a o biodiverzitetu, biti usvojen u oktobru na ključnom samitu UN-a u kineskom gradu Kunming. Samit je zakazan nakon što određene države u velikoj meri nisu uspele da ispoštuju zadate ciljeve iz prethodne decenije dogovorene u Japanu 2010. godine.

Osim što se poziva na obavezu da se zaštiti najmanje 30 odsto kopna voda na planeti, plan u 20 tačaka, koji je sličan Pariskom sporazumu o klimatskoj krizi iz 2015. godine, ima za cilj uvođenje kontrole nad invazivnim vrstama i smanjenje zagađenja plastičnim otpadom.

Nacrt su pozdravili aktivisti za zaštitu životne sredine, koji su pozvali vlade širom sveta da zadate ciljeve tretiraju kao minimum obaveza.

Takođe je zacrtano da do 2030. godine trgovina divljim vrstama mora biti legalna i održiva.

Nacrt dokumenta, ima za cilj i promovisanje i puno i efikasno učešća autohtonih naroda i lokalnih zajednica u odlučivanju o biološkoj raznolikosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи