Mediji o požarima u Australiji – maratonska kriza, apokalipsa, izgubljeni raj...

U požarima koji već nedeljama traju u Australiji poginuli su milioni životinja, a stotine hiljada je ugroženo. Samo u toku ove nedelje uništena je 381 kuća na južnoj obali Novog Južnog Velsa.

Australija gori. Potresne slike obilaze svet. O „požaru u Australiji“ na Guglu postoje 162 miliona vesti.

Bi-Bi-Si situaciju opisuje kao maratonsku krizu. Vašington post navodi da su vatrene stihije – apokaliptični požari, a Gardijan Australiju vidi kao izgubljeni raj.

U apokaliptičnim požarima maratonske krize život je izgubilo najmanje 25 osoba. Samo ove nedelje dvanaestoro. Ljudi se evakuišu iz svojih domova. Uništeno je i oko 2.000 kuća, a plamen je negde dostizao i visnu od čak 70 metara.

Prema podacim Asošijeted presa, požari su zahvatili oko pet miliona hektara. Pet puta veća površina od one koja je prošle godine gorela u Amazoniji.

Procenjuje se da je stradalo 500 miliona životinja, pa postoji opasnost da neke biljne i životinjske vrste nestanu. U požaru je izgorela svaka treća koala.

Ministar saobraćaja Južnog Velsa je ocenio da ovo nisu požari već atomske bombe.

U prestonici Australije vazduh je već nekoliko dana najzagađeniji na svetu. Lekari upozoravaju na povećanu opasnost od respiratornih oboljenja.

Požar je u svakoj državi, a trenutno bukti na više od 150 mesta. Vlasti Australije upozoravaju da ih najveće širenje vatrene stihije tek očekuje.

U Južnom Velsu i Viktoriji temperature su pale, pala je i kiša, ali nadležni upozoravaju na opasnost. U petak se očekuje ponovni rast temperature i strahuje se da bi požari u ove dve države mogli da stvore nepredvidive vatrene frontove, takozvani megaplamen.

Požari u Australiji počeli su još u septembru. Ipak u decembru razbuktali su ih jaki vetrovi i temperature preko 45 stepeni Celzijusa.

Savet za osiguranje Australije je procenio da je šteta dostigla 700 miliona dolara i očekuju da će još značajno porasti.

U ovom trenutku vatrogasna služba Južnog Velsa je najveća na svetu sa čak, 74.000 volontera. Ipak, stručnjaci procenjuju da se vatra ne može smiriti dok se vreme ne promeni. I zato vest i o najslabijoj kiši u Australiji brzo obiđe svet.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије