Zaštićeni papagaji umalo prošvercovani u džakovima za šut

Carinici su na prelazu Srpska Crnja, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (CITES).

Žive ptice su pronađene prilikom kontrole automobila „mercedes benc“ sa rumunskim tablicama, kojim je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji.

Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga.

Prilikom kontrole ispostavilo se da nisu govorili istinu, jer je najpre na zadnjem sedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom, pronađen kavez sa deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao mali i veliki aleksandar, među kojima dva primerka pripadaju zaštićenoj vrsti.

Potom je takođe na zadnjem sedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sedišta pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus). 

Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsultacije sa Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilite zoološkog vrta Palić, a protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. dec 2019, 18:41) - stesha [neregistrovani]

...

Staviti njih par sati u džakove za šut i u prtljažnik, čisto da vide kako je to...