Srbija prerađuje samo osam odsto otpada, deponije sve veće

Povodom Evropske nedelje smanjenja otpada, opominje nas tužna statistika – u Srbiji se samo osam odsto otpada prerađuje. Reciklaža je odavno nužnost, ali i racionalna potrošnja.

Proizvodnja kesa je smanjena je za 80 odsto od kada se naplaćuju. U zemljama gde je primenjen sistem vraćanja kaucije u prodavnicama, stopa prikupljanja upotrebljenih flašica i limenki je i do 90 odsto.

„Za početak smo naše ciljeve u pogledu prikupljanja ambalažnog otpada podigli na ciljeve EU. Oni će biti realizovani primenom jednog od tih, takozvanih depozitnih sistema. Dakle, krajem godine odluka, a sledeće krećemo u pripreme za taj sistem, za godinu ili dve ćemo biti u situaciji da ga primenimo, za šta je potrebno skoro 100 miliona evra“, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ove godine prerađeno je 100.000 tona opasnog otpada, za petinu više nego prošle, a otpadom se bavi 2.500 firmi.

„Imamo 20 velikih operatera. U toj industriji radi 1.000 radnika u operaterima i više od 15.000 radnika u raznim firmama koje su kooperanti tih operatera“, objašnjava predsednik Udruženja reciklera Srbije, Vladimir Živaljević.

EU je izdvojila 400.000.000 evra u poslednje dve decenije za pomoć u zaštiti životne sredine u Srbiji.

„Srbija ima saveznika. Evropska unija je ovde da bi podržala napore Srbije da se izbori sa otpadom. Pomogli smo izgradnju regionalnog objekta za preradu otpada u Subotici. Sledeće godine imamo projekte u 19 opština. Nadam se da ćemo još više uraditu u budućnosti i u uspostavljanju sistema prikupljanja i reciklaže otpada“, navodi Sakelaris Hourdas, član delegacije EU u Srbiji.

„Svi želimo da živimo u zdravoj okolini. Problemi koji nastaju uništenjem prirode nemaju granice kao države i oni su globalna pretnja“, ističe ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Biglič.

„Sve se ovo svodi ipak ne samo na otpad nego na održivi razvoj celog sveta“, dodaje ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin.

Stanovnik Srbije godišnje proizvede oko 300 kilograma otpada, od čega se reciklira četiri odsto i najveći deo odlaže se na deponije. EU reciklira polovinu otpada, a na deponijama završava četvrtina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво