„Zelena revolucija“ je krenula sa Fruške gore

U saradnji sa Delegacijom Evropske unije, Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Nacionalnim parkom „Fruška gora“, a uz pomoć volontera, dobrovoljaca i Pokreta gorana, Egzit fondacija je započela projekat pošumljavanja Srbije.

Šestočlana porodica Babić je iz Beograda došla na Frušku goru da učestvuje u pošumljavanju. Kažu da su uspeli da posade dvadesetak sadnica i da im za sadnju nije bilo potrebno više od pola sata.

Sa sedam odsto površine pod šumama, Vojvodina je najnepošumljeniji deo Srbije. Zato je najpre ovde zasađeno 13.000 sadnica hrasta.

„Danas smo započeli projekat koji smo nazvali ‘Zelena revolucija‘ s ciljem da u što kraćem roku u Srbiji u narednih nekoliko godina zasadimo preko milion stabala“, naglašava Dušan Kovačević iz Egzit Fondacije.

„Pošumljavanje je najjednostavniji, najjeftiniji i najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena“, ističe Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

„Prioritet Evropske komisije je zaštita životne sredine kroz inicijativu 'Zeleni dogovor' i mi očekujemo da će nam se i Srbija pridružiti u realizaciji zacrtanih ciljeva“, navodi Sem Fabrici predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

U pošumljavanju na Fruškoj gori učestvovalo je više od 400 ljudi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. nov 2019, 07:18) - anonymous [neregistrovani]

Posumljavanje

Izostaju komentari na ovakvu hvale vrednu akciju . . . . mozda bi ih bilo vise da je bila vest o nekakvoj starleti, pevacici ili fudbaleru . . .?
I sam zasadih ovih dana oko 120 sadnica, zaokruzicu do kraja meseca na 200, a na godinu bi broj trebao da dostigne oko 1000. cetinara i liscara. Bice to moj mali park za vlastito zadovoljstvo, divljenje za dusu prolaznika i radost za ptice i slicne namernike. Verujem da mnogi od vas imaju mesta za barem nekoliko zelenih prijatelja. :-)