Danas za sutra – rušenje, dekontaminacija i reciklaža

Svet je sve svesniji količina materijala koji se dobijaju rušenjem, građenjem, iskopima, i koliko je velika potreba da se sa tim materijalom stručno ophodi i od njega dobijaju novi proizvodi koji će imati široku primenu u novoj izgradnji.

Industrija se menja, svugde u svetu, i to je proces koji traje, tako da što smo spremniji na te velike promene, i što pre počnemo primenu, olakšaćemo procese rada u budućnosti. Rušenje je u svetu postalo industrija za sebe.

Gost Jutarnjeg programa, Dejan Bojović, predstavnik Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, objašnjava da je dekontaminacija proces kojim se od opasnih i zagađenih materijala određenim hemijskim ili fizičko-hemijskim procesima pravi materijal koji je sposoban za dalju upotrebu.

„U pogledu dekontaminacije postigli smo značajne rezultate. S druge strane, infrastruktura za reciklažu postoji. Potrebno je uraditi jednu osnovnu stvar kod nas, a to je da razdvojimo komunalni i građevinski otpad, a sa druge strane, trebalo bi rušenje kao operaciju uvesti u zakonske okvire jer bismo time dobili veliki kvalitet, ali i kvantitet materijala koji se posle mogu upotrebljavati za razne stvari“, napominje Bojović.

Pored toga, gost Jutarnjeg programa naglašava da je neophodna i edukacija jer se kod nas najčešće izvodi isključivo mašinsko rušenje, bez ručnog odvajanja materijala, tako da gubimo značajne materijale kojih više nema na tržištu.

Problem divljih deponija je posledica nesavesnog postupanja izvođača koji na potpuno neadekvatan način ruše stare građevinske objekte, koji su nesertifikovani i neobučeni i bacaju otpad svuda naokolo. Građevinski materijal sadrži u sebi dosta opasnih materijala koji vrlo štetno utiče na okolinu. Tako da zbog nedostatka zakonske regulative gubimo dva izvrsna kvaliteta. Gubimo energent i gubimo građevinski materijal, napominje gost Jutarnjeg programa.

„Pored Zakona o građevinskim proizvodima, Institut za standardizaciju Srbije je napravio tehničku komisiju i za standarde u oblasti cirkularne ekonomije u građevinarstvu, koji nam sada daje krila da se urade i drugi zakonski podakti, jer, najvažnija stvar u svemu je i posmatranje. Moramo objekat da posmatramo pre rušenja, da utvrdimo šta ima, da bismo mogli da obavestimo nadležni organ kako ne bismo radili ad hok“, dodaje Bojović.

U ovom trenutku, ovi reciklirani materijali svoju punu primenu mogu imati u izradi putnih i železničkih koridora. Posebno zbog toga što bismo time smanjili količinu prirodnih mineralnih sirovina koje se koriste kao podloge za puteve i železnice. Ali, i taj proces je potrebno podići da viši nivo.

„Našoj zemlji nedostaje humusa, a ogroman broj godina je potreban da bi se stvorio humus koji mi uništavamo na ovaj način. Trebalo bi da radimo kao ranije, da skidamo površinski sloj, da ga damo gradskom zelenilu, jer je zemlja resurs, a materijal koji dobijamo iz građevine da ga reeksplatišemo“, navodi gost Jutarnjeg programa, Dejan Bojović, predstavnik Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

O svemu ovome biće reči na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Danas za sutra“, koja će uskoro biti održana u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара