Brzinom od 130 kilometara paralelno sa arheologijom

Paralelno sa izgradnjom auto-puta na istočnom kraku Koridora 10, od 2010. godine obavljena su i obimna i skupa zaštitna arheološka istraživanja na 30-tak lokaliteta. Pronađeni predmeti mogu se videti u arheološkim postavkama, dok većina lokaliteta - posle naučne obrade i zaštite nije dostupna javnosti.

Miljokazi, tračka dvokolica, naselja, rano hrišćanske bazilke, nekropole iz 18. veka...čine samo deo bogatog kulturnog nasleđa otkrivenog na dužini od 80-tak kilometara, koji prate trasu modernog auto-puta.

U pirotskom kraju istraživana su dva značajna lokaliteta.

„U Crnoklištu su otkrivena dva naselja, naselje iz starčevačke kulture, dakle iz ranog neolita, a drugi period je iz starijeg gvozdenog doba. A kod Staničenja je otkrivena jedna ranohrišćanska bazilika sa memorijom ili kriptom“, rekao je dr Predrag Pejić, arheolog.

Na teritoriji nekadašnje Remizijane, današnje Bele Palanke na jednom od 12 lokaliteta, otkriven je miljokaz visine skoro dva i po metra i datira iz 230. godine.

„Dole je isklesano i piše da je miljokaz od nekog značajnog mesta udaljen 32 milje.To je jedinstveni primer sačuvanog miljokaza-znači nije u delovima, on je ceo. Miljokaz je posvećen Aleksandru Severu“, istakao je Zoran Mitić, stručni saradnik arheološkog instituta u Beogradu.

Jedan od najvažnijih otkrivenih ostataka materijalne kulture je deo Rimske saobraćajnice -Via Militaris, širine sedam i po metara, koji je pronađen kod Dimitrovgrada i datira iz trećeg veka i građen je od krečnjačkog kamena različite veličine. On je povezivao zapadne delove Rimske imperije sa Malom Azijom i istočnim provincijama.

Njime su prolazile mnoge vojske i trgovački karavani. Današnji-moderni karavani -u kojima godišnje prođe nekoliko miliona putnika, idu dozvoljenom brzinom od 130 kilometara na sat.

Vremena su se promenila i umesto rimskih miljokaza, na istočnom kraku koridora 10 postavljena je najsavremenija signalizacija. Dolinom reke Nišave i dalje se najkraće putuje između istoka i zapada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво