Kako sateliti i snimci visoke rezolucije mogu da zaštite kitove

Stručnjaci britanskog istraživanja Antarktika koriste satelitske snimke za otkrivanje i proučavanje masovnih nasukavanja kitova.

Istraživači Nacionalne operacije Ujedinjenog Kraljevstva na Antarktiku nadaju se da će, uz pomoć satelita, pronaći način da zaustave nasukavanje kitova u ovom delu sveta. 

Stručnjaci u Kembridžu analiziraju snimke vrlo visoke rezolucije kako bi ispratili do sada najmasovnija nasukavanja najvećih životinja na svetu.

„Ono što možemo pratiti pomoću satelita govori nam gde i kada su se kitovi nasukali. To će doneti obrasce pomoću kojih ćemo bolje shvatiti uzroke i brže reagovati“, kaže dr Dženifer Džekson iz Britanskog Arktičkog pregleda.

Tehnologija bi mogla da pomogne u sprečavanju tragedija, poput one u Čileu, 2015. godine, kada se više od 340 kitova nasukalo na obalama Patagonije.

Zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena, otkriveno je tek nekoliko sedmica kasnije, a na analize se čekalo mesecima.

„Na svetu postoje mesta na kojima češće dolazi do nasukavanja. Želimo da ih strateški pratimo, i popunjavamo praznine u osmatranju, kako bi sve lakše razumeli i ublažili posledice“, dodaje Džekson.

Za sada, smatra se da do masovnog nasukavanja kitova dolazi zbog brojnih faktora, poput lošeg zdravlja, zagađenja okoline i klimatskih promena.

broj komentara 0 pošalji komentar