Pećina Orlovača – njen nakit je unikatan

Pećina Orlovača, jedna od najlepših u Republici Srpskoj, u kojoj su pronađeni ostaci medveda, stari 16 hiljada godina, kao i fragmenti keramike iz mezolita, još je nedovoljno poznata javnosti. Lepote Orlovače su dostupne turistima u meri koja obezbeđuje zaštitu izvanrednog pećinskog nakita i staništa najugroženije grupe sisara u Evropi - slepog miša, a ovaj prirodni dragulj interesantna je dopuna turističkim potencijalima Jahorine.

Njeni stalaktiti i stalagmiti se smatraju jedinstvenim - bogatstvom i formom. Njeni hodnici su prostrani i dugi, a od znanih 2,5 kilometra, za sada je uređeno 560 metara staza za posetioce, uz jednu, važnu opasku - ništa ne dirati i ne fotografisati, jer je nivo svetlosti prilagođen opstanku živog sveta pećine.

Speleolozi su je otkrili 1975. godine, i to kroz ulaz koji se sada ne koristi.

Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale kaže da je kanal kroz koji su oni prošli bio širok 50 centimetara.

„Pećina se sastoji iz tri sprata, suva sprata, jedan od njih je prvi ulaz, odnosno ulaz prvih istraživača, to je donji sprat pećine. Srednji sprat je bogat pećinskim ukrasima, i gornji sprat, gde su i nađene kosti pećinskog medveda je gore“, rekao je Samardžić.

Očekivani susret ovog stalaktita i stalagmita, mogao bi se desiti za oko pet hiljada godina, jer  za jedan centimetar ovog divnog pećinskog nakita potrebno je da prođe duže od dva veka.

O veličini pećinskih medveda koji su ovde živeli do pre 16 hiljada godina, svedoče pronađeni ostaci - kosti i lobanje, gorostasa koji su bili visoki metar i sedamdeset i teški više od tonu. Mnogo manji, ali jednako važni su živi stanovnici pećine - insekti i dve vrste slepih miševa koji su na crvenoj listi ugroženih vrsta.

„Moramo da vodimo brigu o njima. Jer, ulaskom čoveka u bilo koje prirodno stanište,mi ugrožavamo njih - jer oni su domaćini, a mi smo gosti“, rekao je Samardžić.

Zato je broj poselitala u Orlovači ograničen, u zaštiti pećinskog mira i to je važno - pa se u nedrima zemlje, nedaleko od olimpijske Jahorine, uspešno čuva ono što turisti i žele da vide.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво