Marsonautska zdrava hrana – horizontalne i vertikalne biljke

Svemirske ekspedicije su odavno stvarnost, a jedan od najzahtevnijih zadataka stručnjaka je da kosmonautima obezbede zdravu hranu. Češki naučnici otvorili su laboratoriju za eksperimentalno gajenje hrane prilagođene nedostatku vode i ekstremno lošim uslovima, poput onih na Marsu, a rezultati pokazuju da je isti metod primenljiv i u oblastima pogođenim klimatskim promenama.

„Marsonautski“ eksperiment svemirskog inženjera Jana Lukačevića i njegovog tima s Praškog univerziteta za nauku o životu zasnovan je na aeroponici - gajenju biljaka u vazduhu, bez tla, uz ograničenu, minimalnu upotrebu vode.

Biljke rastu horizontalno, iz vertikalnih jedinica koje su složene jedna na drugu kako bi zauzimale malo prosora. Eksperimentiše se i sa promenama svetla i temperature, a već su uspešno odgajeni i degustirani listovi salate, gorčica, rotkvice i biljke poput bosiljka i nane.

„Imaju divan ukus jer rastu u kontrolisanom okruženju, uz obezbeđene potrebne hranljive materije“, rekao je Jan Lukačević.

Glavna prednost ovakvog gajenja je što se koristi 95 osto manje vode nego što je uobičajeno, uz uštedu prostora, čime bi u budućnosti mogli da se povećaju i poljoprivredni prinosi u područjima koja su pogođena klimatskim promenama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво