Košmarni put tigrova od Italije do Rusije

Zoološki vrt iz Poznanja prihvatio je i prevezao devet od deset tigrova u kritičnom stanju koje su vlasti Belorusije danima zadržavale na granici, na putu od Italije do Rusije. U saopštenju se navodi da je dokumentacija nepotpuna i da tigrovi nisu imali potrebne veterinarske sertifikate, a italijanski vozači beloruske vize.

„Tigrovi su stigli mršavi, dehidrirani, sa upalim očima, sa krznom oblepljenim izmetom, u totalnom stresu, bez volje da žive“, navodi se u saopštenju.

Zoološki vrt u Poznanju je objavio da je uspeo da preveze kamion sa dva mužjaka i sedam tigrica, dok jedan tigar nije preživeo košmarni put.

Iz Rima su krenuli 22. oktobra, a ostali su zarobljeni nedelju dana na poljskom graničnom prelazu u malim kavezima u kamionu, pošto ih beloruske vlasti nisu pustile dalje.

Radnici Zoološkog vrata u Poznanju uspeli su da oslobode četiri tigra iz kaveza posle ponoći, dok se do jutra čekalo da dođe policija sa puškama kako bi se iz kamiona izvukao tigar koji je zbog stresa postao agresivan.

„Tigar poludeo od stresa i agresivan je u kavezu koji se raspada. Njegov kavez sprečava pristup ostalima“, saopštili su iz službe Zoo vrta. Još na granici je uginuo jedan tigar, a gradonačelnik Poznanja Jacek Jaškovjak je rekao da još jedan nije preživeo put i čekanje danima na granici.

Poljske vlasti na osnovu paragrafa o zlostavljanju životinja zaplenile su izmučene tigrove, a nakon oporavka i lečenja u Poznanju prihvatiće ih specijalizovani azil u Španiji.

„Mi smo tu da im pomognemo da se oporave i da ispravimo nepravdu koju su im naneli ljudi“, rekla je direktorka Zoološkog vrta u Poznanju, Eva Zgrabčinjska.

Poljska policija uhapsila je organizatora transporta koji je tokom puta trebalo da se brine za tigrove, državljanina Rusije i za zlostavljanje životinja koje je prevozio iz Italije u Dagestan, a preti mu i kazna zatvora u trajanju od tri godine.

„Krivično delo zlostavljanja izvršio je tako što je organizovao prevoz u uslovima koji nisu adekvatni za transport životinja. U tesnim kavezima, bez dovoljno jela, pristupa vodi i na način koji im nanosi patnje i stres“, rekla je tužilac Agnješka Kepka.

broj komentara 0 pošalji komentar