Drvo staro 1.200 godina kao enciklopedija klimatskih promena

Bor, koji stručnjaci smatraju najstarijim četinarskim drvetom u Evropi, ima više od 1.200 godina i, i dalje raste u Italiji, zahvaljujući stručnjacima koji se bore da ga očuvaju zdravim, i zaštite od loših vremenskih prilika.

Istraživači su boru dali ime Italus kada je slučajno otkriven 2017. godine, u nacionalnom parku „Polino“ u Kalabriji, u Italiji. 

Raste na veoma strmoj, kamenitoj padini a analiza stabla mogla bi da pomogne istraživačima da bolje shvate kako su šume reagovale na različite klimatske prilike i globalno zagrevanje.

Smatra se da je drvo niklo 789. godine. Drvo inače raste na nadmorskoj visini od 1.900 metara, na južnoj padini planina Sera dela Ćijavole.

Karmelo Picuti, predstavnik nacionalnog parka „Polino“, rekao je da drvo posebno treba sačuvati za buduće generacije.

„Mi smo kao institucija dužni da naučnu vrednost ovog stabla podelimo sa što više ljudi, posebno sa stručnjacima. Tako da, kada je reč o turizmu i posetiocima koji bi da vide bor, moramo biti oprezni i preduzeti mere zaštite. Učinićemo sve neophodno kako bi drvo što duže ostalo u životu, imajući u vidu da već ima 1.230 godina“, ispričao je za LaC News24 Picuti.

Italus je preživeo niz različitih vremenskih uslova tokom poslednjeg milenijuma, uključujući hladnije razdoblje u Srednjem veku i porast temperature u poslednjih 100 godina.

Uprkos svim tim promenama, četinar i dalje raste bez problema.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 31. okt 2019, 18:22) - DrMr [neregistrovani]

@Bor

Za izracunati koliko je drvo staro postoji posebna matematicka operacija.Ako ne verujes podatku da bor ima toliko godina,neces verovati ni matematickoj operaciji kako se dobija starost drveta.Postoje i drugi nacini da se dobije starost drveta.

(četvrtak, 31. okt 2019, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

cetinarski i listopadni rekord

yna se da je najstarije drvo mada danas uveliko suvo sa tek kojom grancicom zapravo Hevronski Hrast u Svetoj zemlji. prema predanju gotovo 4000 godina i pod njim je patrijarh Avraam ugostio Svetu Trojicu kao tri anđela

(četvrtak, 31. okt 2019, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Дрво

Најбоље је да га уопште не дирате! Видите како је лепо преживело 1230 година без ичије "неге".

(četvrtak, 31. okt 2019, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

Bor

Moze li mi neko objasniti kako su pronasli da je ovaj bor star tacno 1230 god kad ga nisu sekli i brojali godove. Da slucajno neko nije zapisao mesto i tacan datum kada je bor posadjen na visini od 1900 m pa onda pohranio taj dokument sa tacnim mestom sadnje. Ha ha aha