Drvo staro 1.200 godina kao enciklopedija klimatskih promena

Bor, koji stručnjaci smatraju najstarijim četinarskim drvetom u Evropi, ima više od 1.200 godina i, i dalje raste u Italiji, zahvaljujući stručnjacima koji se bore da ga očuvaju zdravim, i zaštite od loših vremenskih prilika.

Istraživači su boru dali ime Italus kada je slučajno otkriven 2017. godine, u nacionalnom parku „Polino“ u Kalabriji, u Italiji. 

Raste na veoma strmoj, kamenitoj padini a analiza stabla mogla bi da pomogne istraživačima da bolje shvate kako su šume reagovale na različite klimatske prilike i globalno zagrevanje.

Smatra se da je drvo niklo 789. godine. Drvo inače raste na nadmorskoj visini od 1.900 metara, na južnoj padini planina Sera dela Ćijavole.

Karmelo Picuti, predstavnik nacionalnog parka „Polino“, rekao je da drvo posebno treba sačuvati za buduće generacije.

„Mi smo kao institucija dužni da naučnu vrednost ovog stabla podelimo sa što više ljudi, posebno sa stručnjacima. Tako da, kada je reč o turizmu i posetiocima koji bi da vide bor, moramo biti oprezni i preduzeti mere zaštite. Učinićemo sve neophodno kako bi drvo što duže ostalo u životu, imajući u vidu da već ima 1.230 godina“, ispričao je za LaC News24 Picuti.

Italus je preživeo niz različitih vremenskih uslova tokom poslednjeg milenijuma, uključujući hladnije razdoblje u Srednjem veku i porast temperature u poslednjih 100 godina.

Uprkos svim tim promenama, četinar i dalje raste bez problema.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво