Zeleni London – primer kako grad može da bude nacionalni park

Dajući prirodi centralno mesto u urbanom životu, u planu je da London postane prvi grad nacionalni park na svetu. U jednom od projekata od stanovnika se traži da sve betonirane površine ozelene, tako što će na prilazima kućama i zgradama posaditi biljke ili zameniti podne obloge na terasama i u dvorištima travom.

Šta vaš grad radi na tome da učini sredinu u kojoj živite čistijom i zdravijom? To je pitanje koje postavlja Svetski ekonomski forum u kratkom video-snimku o Londonu, koji želi da postane prvi grad nacionalni park. Kako to rade gradske vlasti u Londonu, koji ima skoro skoro devet miliona stanovnika?

Od stanovnika Londona traži se i da naprave male rupe u žičanim ogradama, što će omogućiti neometano kretanje ježeva.

Gradonačelnik planira da za deset odsto poveća pokrivenost grada krošnjama drveća i pretvori više od polovine grada u zelene površine do 2050. godine. Da bi to postigao, London mora da prevaziđe velike prepreke.

Do 2040. broj stanovnika porašće za dva miliona, a izgradnja novih zgrada može da bude opasnost za prirodu. Neki projekti već se uklapaju u borbu za zaštitu prirode. Na Vest endu za pet godina, napravljena su 64 zelena krova na stambenim zgradama, što je smanjilo temperaturu i upilo veliki deo padavina.

Većina svetske populacije živi u gradovima. Do 2050. godine, sedam od deset stanovnika živeće u gradovima, da li vaš grad čini dovoljno da sačuva prirodu?, pita Svestski ekonomski forum.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво