Skuplja se smeće i čisti priobalje – akcija u čačanskom kraju

Sunčan i topao vikend mnogi će iskoristiti za boravak u prirodi a u čačanskom kraju, u Ovčar Banji i na jezeru Međuvršje, u toku je akcija Očistimo reke i jezera. Skuplja se smeće i čisti priobalje.

Današnja akcija čišćenja nastavka je slične koja je sprovedena 21. septembra na Svetski dan čićenja. Volonteri, učenici osnovnih škola i planinari skupljaju smeće u Ovčar Banji i na jezeru.

Čiste se priobalje, odmorišta pored puta i deo uz vodu. Pomažu i jedinice civilne zaštite i komunalno preduzeće s mašinama. Seče se rastinje pored jezera a čisti se i sa vode i u vodi.

Akciju „Blic fondacije“ podržala je Gradska uprava u Čačku, Gradski štab za vanredne situacije i Turistička organizacija Čačka.

Ovčarsko Kablarska klisura je predeo izuzetnih odlika pre svega zbog prirodnih lepota, a jezero je stanište za oko dve stotine vrsta ptica.

Klisura je veoma posećena zbog planinarskih ruta, a ovde se nalazi i desetak manastira. Kroz predeo prolazi i frekventan magistralni put ka Užicu i Crnoj Gori.

Lepotu prirode na žalost kvari smeće i dosta je onih koji ga bacaju i na mestima uz jezero.

„Moraju da se reše divlje deponije koje se nalaze uzvodno od Ovčarsko-kablarske klisure. Pored obala reka, očistićemo i magistralu, odnosno parkinge i zelene površine koje se nalaze uz magistralu“, rekao je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

„Dobili smo neophodna sredstva, čamce, mašine, kese, rukavice... Velika je čast učestvovati u ovoj akciji, pogotovo zbog mladih naraštaja“, kaže Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

U narednom periodu, uz jezero Međuvršje, biće postavljeno reciklažno ostrvo i odgovarajući kontejneri za odlaganje smeća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво