Naučnici traže zabranu filtera na cigaretama

Opušci od cigareta čine neverovatnu jednu trećinu ukupnog plastičnog otpada na planeti i veoma je diskutabilno da li uopšte štite pušače od duvanskog dima, ističu naučnici sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti i traže od Velike Britanije i vlasti širom sveta potpunu zabranu filtera na cigaretama.

Osim toga što čine ogroman udeo u zagađivanju životne sredine, naučnici tvrde da filteri na cigaretama ne štite pušače na način na koji se predstavlja i da zbog njih cigarete nisu manje štetne.

Cigarete sa filterom su se prvi put pojavile 50-ih i primarno su napravljene od celuloznog acetata. Isprva su bili osmišljeni kao način da se smanji izlaganje brojnim štetnim hemikalijama, za koje su naučnici u to vreme počeli da sumnjaju da izaziva rak.

Ubrzo je, međutim, postalo očigledno da ulogu za koju su namenjeni nisu obavljali kako je planirano.

Uprkos tome što filteri mogu da blokiraju krupnije čestice, poput katrana, oni ne sprečavaju sitnije čestice koje probijaju dublje u pluća. Štaviše, uživaoci češće još jače i dublje udišu, jer filteri doprinose na ugodnosti prilikom pušenja i smanjuju iritiranje pluća.

Iako se celulozni acetat raspada brzo raspada u roku od nekoliko meseci pod pravim uslovima, bačenim opušcima cigareta najčešće je potrebno više od deset godina da nestanu.

To ih čini i jednim od najvećih ekoloških problema, posebno u vremenu kada je planeta prezagađena plastičnim otpadom. Oko 5,5 biliona cigareta se godišnje popuši na planeti. Od toga malo manje od pet biliona je sa filterima, a dve trećine opušaka se neodgovorno odlaže.

Organizacija "The Ocean Conservancy", koja se više od 30 godina bavi čišćenjem obala i plaža, navodi da već 32 godine filteri od cigareta su najčešći otpad koji se može pronaći. Grupa ističe da oni čine trećinu sakupljenog otpada i daleko su prisutniji od plastičnih flaša, čepova, escajga i slamčica.

Dokazi o njihovoj neefikasnosti i negativnom uticaju na životnu sredinu, industrija cigareta ostaje pri stavu da su cigarete sa filterom „zdravije“.

Postoji još mnogo dokaza da je formula filtera promenjena tako da automatski požute kada se puši cigareta kako bi prevarili pušača da služe nečemu. Takođe su uvedene i dubiozne inovacije, poput sitnih rupica na njima koje, navodno, smanjuju količinu dima koji se udiše.

U izveštaju u Britiš medikal džornalu (British Medical Journal), naučnici su urgirali vlasti Velike Britanije i drugih zemalja da potpuno zabrane filtere na cigaretama.

„Uprkos tome što su filteri najčešće sakupljeni otpad na svetu, industrija je u najvećoj meri uspela da izbegne javni prekor prema plastičnom otpadu, kakav su, primera radi, Mekdonalds ili Starbaks osetili", naveli su naučnici.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 26. okt 2019, 04:59) - anonymous [neregistrovani]

Zabrana Filtera ITEKAKO!

Ne samo što trujete sebe i druge oko vas, nego još i plaćate to tj bacate pare svaki dan na to trovanje i vas i nas.
Onda kad neko spomene da su filteri još ekstra zlo i razlog bataliti tu glupost, vi vrištite kao da vas mi trujemo a ne vi nas. Dajete pare svim tim infustrijama što nas truju i još kukate i traźite filozofiju izgovora da se isećate bolje.
Vreme za budjenje. Postoji samo jedan pravilan put. Samo jedan pravilan način. Sve ostalo su izgovori i kukanje. Pušenju treba da se stavi tačka kao i mnogim ljudskim glupostima.

(petak, 25. okt 2019, 18:41) - DrMr [neregistrovani]

Zabrana filtera?

A jel ti znas koliko je velika,glomazna,industrija cigareta i privreda koja prati tu industriju?Naznacicu ti samo jednu granu od industrije cigareta,prva grana je poljoprivrednik,razmisli koliko ima jos grana do odbacenog filtera.Uz ovo dolazi propaganda da se ne pusi,dolaze jos razne tablete i flasteri da se odvikne od pusenja,svi zaradjuju novac.Ako bi se zabranile cigarete,na prvom mestu je drzava koja gubi ogroman novac od poreza,gube se radana mesta kojih je milionima vise nego onih kojima steti duvan.Zato nek svaki pojedinac sam odluci dali ce pusiti ili ne.Nije ti bas pametno izlaganje u komentaru,propaganda da se ne pusi uticala je na tebe,a ti sto su te ubedili zaradjuju novac njihom propagadom,razmisli kako.

(petak, 25. okt 2019, 17:09) - Ulmer [neregistrovani]

Nije samo Srbiji

Svuda ima razbacanih filtera od cigareta.Ni u Nemackoj nije bolje,postavljaju po gradovima,i u parkovima posebne posude gde se odlazu filteri ipaik ih ima razbacanih,ne savesnih ima svuda.Izbacuju iz autombila filtere...itd.

(petak, 25. okt 2019, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Zabrana filtera?

Alo, hoće li se pojaviti neko normalan? Pa valjda treba zabraniti cigarete kompletno? Svi drugi proizvodi, kao i svi drugi narkotici, štete samo onome ko ih direktno konzumira, jedino pušači imaju neko neverovatno pravo da guše i truju koga god požele! Dosta bre! Neka žvaću i gutaju cigarete. Ili dajte zakon po kom i normalni mogu da guše i truju pušače! Hemikalijama po želji, naravno. Isto kao pušači. Jednom i normalni da dobiju jednaka prava.

(petak, 25. okt 2019, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Srbija prepuna razbacanih pikavaca.

Treba samo proci Beogradskim ulicama i parkovima i pogledati dole, ili samo pratiti nekog pusaca. Dovoljno!

(petak, 25. okt 2019, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Filter za cigarete

Secam se da su se krajem sezdesetih jos mogle naci cigarete koje su umesto filtera od celuloznog acetata imale filter od presavijene trake filter papira, koji se inace koristi hemijskim laboratorijama.