Topli Arktik: nema sanki i pasa, samo čamci

Grenland se zagreva. Ali za ribarsku industriju, novopristupačne arktičke vode mogle bi pružiti ekonomsku priliku, a to znači i duže ribolovne sezone. Između ledenih bregova sve je više brodova.

Ribari, opremljeni modernom mašinerijom, svakodnevno izvlače stotine kilograma ulova.

„Ovde se previše ribari. Izvučene su sve krupnije ribe, sada lovimo i manje“, rekao je ribar Martin Jargensen.

Desetkovani su i psi, koji se tradicionalno koriste za lov ribolov na ledu. Toplija klima čini čamce korisnijim od pasa.

„Nekada smo prelazili na sanke u oktobru. Sada nema dovoljno leda, možemo da koristimo čamce tokom cele godine“, istakao je ribar Sten Gabrielsen.

Da bi bili bliži kupcima, ribolovci se sele iz primorskih sela u gradove. U brojnim mestima na zapadnoj obali Grenlanda, populacija „Inuita“ pala je ispod 30 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво