Festival zelene kulture poziva da promenimo igru

Deseti Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest“ održaće se od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!“.

 

„Grin fest“ će svečano biti otvoren dugometražnim filmom Veliki zeleni zid, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu. Fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da izgrade zeleni vegetativni pojasa u i dužini od 8.000 kilometara u Sahelu, u oblasti ispod Sahare.

Pored toga, dva meseca je trajao konkurs za najbolju fotografiju za sve one koji žele da u prirodi zabeleže nešto zanimljivo ili upozoravajuće, pod nazivom „Priroda u pozitivu“ koji zajedno organizuju Delegacija Evropske unije i časopis Nacionalna geografija Srbija.

Pred samo otvaranje „Grin festa“ biće otvorena i izložba pristiglih radova. Na konkurs je stiglo preko tri hiljade fotografija, kako navodi Marija Stevuljević, gošća Jutarnjeg programa, tako da je žiri bio na velikoj muci dok nije odabrao četiri najbolje fotografije.

„Pristigle su najrazličitije fotografije, počev od one divlje prirode gde možemo da vidimo vukove, lisice u njihovom prirodnom ambijentu, do lešinara, različitih vrsta ptica, do klasičnih fotografija insekata i cveća, prelepih obronaka naših planina, Tare, Zratara, kanjona Uvca, neobična Đavolja Varoš ili čarobno Krupanjsko vrelo u Istočnoj Srbiji“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Ideja je bila da se prikaže ono najlepše što naša zemlja ima jer Evropska unija je tokom proleća imala kampanju „Pogledaj oko sebe, okreni se“ koja je ukazivala na to koji su problemi u našoj životnoj sredini, a ima ih dosta, i šta je to što je dosada urađeno.

Evropska unija je do sada uložila preko 600 miliona evra u zaštitu životne sredine u partnerstvu sa državom Srbijom koja je u te projekte uložila oko 200 miliona. Tokom te kampanje su prikazivani dobri primeri, ali i ono što još treba da se uradi.

Važan deo programa „Grin festa“ su i filmovi. I ove godine na festivalu će biti prikazano ukupno 44 ostvarenja u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta, nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima.

Gostujući u Jutarnjem programu, Vladan Šćekić naglašava da „Grin fest“ mnogo više govori o nama nego o prirodi koja nas okružuje jer posledice svakodnevno možemo da vidimo.

„Već po današnjim temperaturama možemo da zaključimo da ipak nešto nije u redu i da ovo više nije stvar incidenta, da se stvari menjaju, da se vreme naglo menja, da je priroda sve više devastirana, da ima sve više otpada oko nas, i upravo to je poenta 'Grin festa' da skrenemo pažnju našim građanima na te teme, ali i na one skrivene o kojima mnogo manje znamo“, dodaje Šćekić.

Izbor dugometražnih dokumentarnih filmova obrađuje veliki raspon tema, među kojima i bacanje hrane kroz koju gledaoce vodi čuveni kuvar, Entoni Barden, zatim temu trgovine zaštićenim i nezaštićenim vrstama, jer svedoci smo da vrste nestaju i da ćemo ostati bez nosoroga, kako sada stvari stoje. Govori se i o nekim drugim stvarima, poput Uskršnjeg ostrva koji nema industriju, a na sebi ima gomilu otpada, navodi Vladan Šćekić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи