Misteriozna masa u ledenim dubinama

Uprkos tome što čudna okrugla masa otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj podseća na nešto što bi se moglo videti u naučnofantastičnim filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda "REV Ocean".

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviteru, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari - nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine. Primera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i subtropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca ravnomerno svuda raspoređena, dok je masa Leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila Nacionalna geografija, velika i do četiri metra u prečniku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво