Trujemo reke i bacamo pare u njih

U većem broju gradova organizuje se čišćenje reka i jezera od smeća. Tone najraznovrsnijeg otpada u rečnim i jezerskim koritima, osim što ih estetski ruže, višestruko ugrožavaju i živi svet u njima.

Na levoj obali Ibra u Kraljevu održava se akcija uklanjanja otpada u koju će se uključiti lokalna samouprava, građani i oko 30 učenika odeljenja za zaštitu životne sredine Srednje poljoprivredne škole u Kraljevu.

Iako se u Ibar ispuštaju otpadne vode iz dvadesetak prigradskih naselja, stručnjaci navode da je voda dobrog kvaliteta, druge A klase. Kvalitetu doprinose planinski potoci i reke poput Studenice i Lopatnice o kojima brinu jedino ekolozi.

Predsednik ekološkog društva u Kraljevu Miroslav Pavlović objašnjava da je voda u koritu čista, ali da su obale pune otpada.

„Kada krene proleće, kada krenu velike vode, nama se fizički otpad nalazi pored reke. To je ono što je problem. To je deo nekog našeg mentalnog sklopa“, obrazložio je Miroslav Pavlović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Pavlović napominje da fizički otpad nije tako opasan i da ćemo ga jednog dana očistiti podizanjem svesti što je, smatra, najvažnije.

„Ekologija i ekonomija – to su iste stvari. Ekologija je nauka o domu, o kući, o staništima, a ekonomija je raspodela ljudskih sredstava i proizvodnja tih sredstava. Nama je u stvari reka Ibar najvažniji resurs koji postoji u ovom gradu. Sve fabrike da stavimo na jedno mesto, a na drugo reku Ibar – reka Ibar je važnija od svega toga“, rekao je Pavlović.

Miroslav Pavlović smatra da i lokalna samouprava mora biti svesnija, zbog toga što su čiste reke nešto što se tiče svih nas.

„Reka je takav resurs da to mora da nam prodre u glavu, da nemamo boljeg i jačeg resursa. Reka Ibar je zajedničko dobro. Postoji u svetu i boljih primera od toga, na primer na Novom Zelandu, reku su proglasili živim bićem“, istakao je Pavlović.

Gost Dnevnika RTS-a je naveo da bi to moglo da se učini i u Srbiji jer bi to možda bio okidač koji bi pokrenuo različite organizacije i lokalnu samoupravu da učine nešto po pitanju zaštite životne sredine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара