Guteres se zalaže za prekid iskorišćavanja fosilnih goriva

Posle leta u kome je bilo požara, toplotnih talasa i uragana, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je izjavio da se zalaže da vlade i kompanije obećaju, na posebnom samitu o klimi u u Njujorku, da će prekinuti sa iskorišćavanjem fosilnih goriva.

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg i drugi aktivisti pojačavaju pritisak na delegate uoči samita o klimi, na kojem zvaničnici UN očekuju da će oko 60 zemalja ispuniti obaveze prema Pariskom sporazumu iz 2015. za borbu protiv globalnog zagrevanja, preneo je Rojters. 

„Gubimo borbu protiv klimatskih promena“, rekao je Guteres na konferenciji za novinare u sredu.

„Očekujem da će biti najava i otkrivanja niza značajnih planova za smanjenje emisije gasova u narednoj deceniji i postizanje neutralnosti ugljenika do 2050. godine“, rekao je Guteres.

„Sledeće nedelje na bini će biti zemlje, uključujući male ostrvske države najosetljivije na porast nivoa mora i evropske nacije kao što su Francuska i Nemačka“, stoji u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Velike ekonomije koje još uvek grade ili finansiraju rudnike uglja kao što su Japan, Južna Koreja i Australija neće govoriti na skupu 23. septembra.

Među onima koji neće učestvovati su i predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji javno dovode u pitanje nauku koja se bavi klimom.

Ekološke grupe navode da samit dolazi u vreme koje je od presudne važnosti jer ekstremne vremenske prilike i temperature utiču na sve veći broj ljudi u sve više delova sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво