Šuma nikla na austrijskom stadionu

Uredno podšišana trava, po mogućstvu ravan teren, 22 igrača na njemu i hiljade ljubitelja koji navijaju za njih – na to većina ljudi pomisli kada se pomene fudbalski stadion. Zašto je onda na jednom austrijskom stadionu nikla šuma?

Za „naprasno“ bujanje prirode odgovoran je švajcarski umetnik Klaus Litman, čija najnovija postavka podrazumeva 300 drveća na stadionu u Klagenfurtu u Koruškoj.

Postavka Za šumu – neprekidna privlačnost prirode (For Forest – The Unending Attraction of Nature) otvorena je 8. septembra, a inspirisana je više od 30 godina starim distopijskim crtežom austrijskog umetnika i arhitekte Maksa Pajntnera.

Cilj ovoga je, kako je naveo Litman, da „ljudima promeni percepciju prirode i da ih natera da razmišljaju o budućnosti“. Umetnik kaže da je želeo da na simboličan način pokaže da bi jednoga dana ako ne pazimo prizori poput šuma „mogli zaista da se pronađu samo u sličnim, posebno namenjenim prostorima“.

Dok traje izložba, austrijski drugoligaš koji igra na stadionu će dočekivati timove na drugom mestu, a kada se izložba završi, čitava šuma biće presađena na lokaciju blizu stadiona gde će postati „živa šumska skulptura“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво