Svakog minuta u Amazoniji vatra proguta prašumu veličine tri fudbalska stadiona

Razarajući požari doveli su Amazoniju veoma blizu tačke od koje nema povratka. O tome zašto ova prašuma predstavlja "pluća sveta" i kakvo je stanje na terenu najbolje govori 15 brojki – koje nisu nimalo ohrabrujuće.

Iako pokriva samo jedan procenat Zemljine površine, Amazonija je dom za 10 odsto svih nama poznatih vrsta, a verovatno i mnogih koje još nisu otkrivene, upozorava Svetski fond za prirodu.

Amazonska prašuma se nalazi u Južnoj Americi i pokriva površinu od 5.500.000 kvadratnih kilometara. To znači da se više od polovine teritorije Zemlje koja je pod prašumom nalazi upravo u Amazoniji.

Čak 16 odsto kiseonika koji nastaje na kopnu stvara se u Amazoniji.

Ona pokriva teritorije devet država. Najveći deo nalazi se u Brazilu (60 odsto), slede Peru (13 odsto) i Kolumbija (10 odsto), dok ostatak dele Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

U Amazoniji živi 33 miliona ljudi, ali i 390 milijardi drveća (oko 16.000 vrsta drveća postoji u ovoj prašumi).

Takođe, ona predstavlja dom za 420 autohtonih vrsta, 40.000 biljnih vrsta, 370 vrsta reptila.

Brazilski istraživački centar je objavio da su samo ove godine na ovoj teritoriji izbila 72.843 požara.

Statistika takođe pokazuje da je to porast broja požara od 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, to je i najveći broj požara otkako se meri njihov broj, dakle od 2013. godine.

Svakog minuta zbog požara nestane teritorija pod prašumom veličine tri fudbalska terena!

Na satelitskim snimcima koje je NASA objavila može se videti razmera ove katastrofe koja je kulminirala ovih dana i pokrenula proteste ekoloških udruženja. Dobila je i političku dimenziju kako na domaćoj sceni u Brazilu, tako i na globalnom nivou.

Juče je u borbu sa vatrom krenulo 44.000 brazilskih vojnika. Ovo je najznačajnija bitka u njihovim životima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара