Amazon u plamenu, nestaju kišne šume

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da vladi nedostaju sredstva za borbu protiv šumskih požara.

Zbog jakih vetrova iz Amazonasa i Rondonija, udaljenih više od 2700 kilometara – dim od šumskih požara, koji besne nekoliko dana, nadvio se nad Sao Paolom.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno izazivaju kako bi se raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Brazilski predsednik rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sredstava da bi se efikasno borila protiv požara ovih razmera, ali i da vlada istražuje njihove uzroke.

Bolsonaro je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno preneli da je Bolsonaro u sredu rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Brazilska agencija za istraživanje svemira nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabeleženo 40.000 požara.

I dok u Brazilu gori, vetar se stišao na Kanarskim ostrvima.

Požari su uglavnom ugašeni pa se neki od 10 hiljada evakuisanih građana vraćaju kućama.

Na zapadnim padinama Gran Kanarije, prethodnih dana izgorelo je više od 12.000 hektara šume.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво