Džošua drveće bi moglo da nestane do 2070. godine

Drveće Džošua - najneobičnija i najslavnijia biljaka američkog jugozapada - preživelo je kao vrsta tokom 2,5 miliona godina u nepristupačnoj pustinji Mohave. Džošuino drvo, čuvena vrsta juke koja raste u aridnom delu američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promena da nestane do kraja veka, objavili su naučnici.

Stručnjaci  kalifornijskog univerziteta koristili su se podacima Međuvladinog panela o klimatskim promenama, kako bi procenili uticaj globalnog zagrevanja na Džošuino drvo u Nacionalnom parku "Joshua Tree". 

Park, koji se prostire kroz pustinje Kolorado i Mohave u južnoj Kaliforniji, dom je najvećem broju primeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz porodice agava koje ponekad može izgledati drvoliko. 

Po optimističnom scenariju u kome bi čovečanstvo uspelo da ograniči emisiju štetnih gasova za stepen, rasprostranjenosti ove vrste biljke smanjila bi se za 80 posto do kraja veka. 

Ali ako se ne promeni ništa, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potiče iz pleistocena.

Glavni autor studije Lin Svit izjavila je za "LA Times"  kako bi po njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle da porastu u proseku za 2,8 do 5 stepeni Celzijusa, a padavine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.

Džošuino drvo ime je dobilo od naroda Mormoni koji su prelazili pustinju Mohave u 19. veku, jer ih je podsećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke ka nebu.

Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi "U2" i njihovom legendarnom albumu "The Joshua Tree " iz 1987. godine.

Džošuino drvo ispred koga se grupa "U2" fotografisala za naslovnicu albuma više ne postoji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво