Da li je u Kraljevu danas temperatura bila 57 stepeni Celzijusa

Termometar iznad jedne kraljevačke apoteke izmerio je danas neverovatnih 57 stepeni Celzijusa u ulici Oktobarskih žrtava, kod glavne autobuske stanice.

Vrelih letnjih dana građani obično sumnjaju u tačnost meteoroloških merenja temperature i veruju da nam meteorolozi daju netačne podatke, tako da je temperatura od neverovatnih 57 stepeni koju je pokazao termometar na jednoj kraljevačkoj apoteci, sigurno potkrepio ove sumnje.

Međutim, stručnjaci napominju da ovako postavljeni termometri, direktno izloženi suncu, iznad asfalta, okruženi staklom, betonom i metalom, ne daju stvarnu temperaturu vazduha, već je to temperatura koju emituje okruženje. Posebno, što je predmet tamniji ima i veći toplotni kapacitet i upiće više sunčevih zraka i toplote.

Kako god, Kraljevčani koji su prošli ulicom Oktobarskih žrtava, sigurno se nisu osećali bolje kada su videli ovu brojku.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 14. avg 2019, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

Ko vas plaća da narod obmanjujete

Da li gospodin stručnjak misli da ako mi koji radimo na tom istom asvaltu okruženi staklom i betonom u stvari smo u zabludi da radimo u paklu u stari mi radimo na prijatnih 30-tak.stepeni!?

(sreda, 14. avg 2019, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

Temperatura

Kod mene u stanu u Kg, termometar zaklonjen venecijanerom, pokazivao 48C

(sreda, 14. avg 2019, 05:55) - Goci Kv.. [neregistrovani]

Lepo leto !!

Ponekad imam osećaj da je i toplije, po struci vozač (kombinirke) bagera, u kabini gore nego u plastenika, greje motor, ulje i staklo.. naravno klima je bila skupa firmi da ugradi u mašini..
Sve u svemu penzija je nepoznati pojam u našoj struci..

(sreda, 14. avg 2019, 05:20) - anonymous [neregistrovani]

Ljudi

U manjoj kutiji bice veca temperatura dokle u vecim prostorijama bice manja temperatura. Naravno da su suncevi zraci mnogo topliji. Meterolozi nemere temperaturu pojedinacno svakome u stanu. Moja kuca mocda ima izolaciju a komsijina ne itd. Temperatura se meri u hladovini. Na nama je da razumemo posledice od toga gde cemo ici i sta cemo raditi.

(utorak, 13. avg 2019, 23:57) - Kalesu [neregistrovani]

Lokacija po pravilima

I meteorološka stanica na Paliću se nalazi severno od samog jezera, na nekih par stotina metara od njega. Uz to (negde reče jedan meteorolog da sve to regulišu pravila Svetske meteorološke organizacije) temperatura vazduha se meri sa tri termometra, na različitim visinama, pa se izmerene vrednosti sabiraju i izvede prosek, koji mi vidimo u izveštajima. A prosek je, opet, jedna čudna kategorija (primer): deda (85), vodi dva unuka (7 i 8), u proseku tri muškarca u punoj "muškoj snazi" (33). Matematički tačno, ali u stvarnosti malko drugačije...

(utorak, 13. avg 2019, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

Мери се на 2м :-)

(utorak, 13. avg 2019, 23:17) - Бојан Манић [neregistrovani]

Клима уређај

Ових дана је стварно било паклено, и у то нема сумње, температура је сигурно ишла преко 40 степени целзијуса. Мада за овај "феномен" од 57 степени имам једноставно објашњење. Како нисте запазили у непосредној близини ону спољну јединицу клима уређаја која издувава топли ваздух напоље и додатно греје ваздух у околини овог термометра. Дакле то је температура у непосредној близини клима уређаја, а на 10-ак метара од њега је сигурно нижа.

(utorak, 13. avg 2019, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Menjaj, Beli

Opet se pokvario termometar (na srpskom toplomer).

(utorak, 13. avg 2019, 22:45) - Dragan [neregistrovani]

Neznanje

Stefane, u suštini si u pravu, a za prećutkivanje stvarnih vrednosti temperature sa naših stanica (navodno zbog vanrednog stanja!?) - deo je neznanja! Temperatura u hladu, lepo kažeš meri se u meteorološkom zaklonu na 2 m iznad zemlje i to je - međunarodni standard merenja temperature na meteo stanicama, pa je logično da je bilo reč o cifri 38, a ne 58 °C .... !

(utorak, 13. avg 2019, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

?

A zar i ljudi nisu na asvaltu dirktno izlozeni suncu okruzeni staklom i betonom? Cist dokaz da lazu i obmanjuju narod. I sami priznaju da je temperatura tacna nego nije bas po njima na primerenom mestu merena. Bar danas svako ima i moze sebi da priusti termometar. Pa nije samo njihov tacan u drzavi.