Od vreve zemunskog asfalta do zelene oaze mira dele vas samo jedna vrata

Jedan od naših najpoznatijih MMA boraca Dušan Džakić ove godine je odlučio da skine bokserske rukavice i zameni ih gumenim. Jer, one su mu neophodne da uređuje pravi mali raj, ili malu prašumu u srcu Zemuna.

Dvorište sa najrazličitijim biljkama, veštačkim jezerom, fontanom, ogromnim kavezom sa papagajima i mnoštvom ukrasa i kamenih statua.

Od vrelog zemunskog asfalta do oaze zelenila i mira dele samo jedna vrata. I ko bi rekao, Dušan Džakić u svom vrtu ugađa dečjoj radoznalosti. Praktično im pokazuje kako se gaje biljke, hrane životinje, kako se uživa u prirodi ali, pre svega, kako se ona voli i koliko može da nam pruži zauzvrat.

Nakon završetka takmičarske sportske karijere, Dušan se u potpunosti posvetio baštovanstvu i vrtlarstvu.

„Još kao mali kad sam sa ocem i prijateljem iz komšiluka, njihovom decom, išao na pecanje, meni se dopadalo – zvuk, boje, mirisi u prirodi i onda sam rešio da napravim tako nešto kod sebe u vrtu. Svake godine sam dodavao po nešto i mislim da to nikada neće ni stati dok jednoga dana ne bude ovde prava džungla“, kaže Džakić.

U svom vrtu ima raznovrsne biljke. Mnoge od njih ne viđamo baš često u baštama.

„Ovde imam autohtonih biljaka dosta koje su sa naših područja, ali imam i dosta tropskih biljaka, imam biljku mesožderku, banane, palme“, navodi Džakić.

Dušan bi voleo da svoju ljubav ali i znanje o biljkama prenosi deci, ili da im jednostavno ustupi ambijent za časove u prirodi.

„Vrtići i škole koje žele da predaju časove prirode i društva ovde uvek su stvarno dobrodošli. Meni prijatelji dolaze ovde stalno sa decom i veliki problem kad treba da krenu kući“, ističe bivši MMA borac.

Dušan Džakić negujući svoj vrt svakodnevno uči o biljkama, širi poznanstva, ali i dobija nove ideje.

„Vrtlarstvo sam počeo da shvatam i kao terapeutsku neku namenu kod čoveka da imam prilike da mi prijatelji dođu umorni s posla, vide da nešto sadim i ne pitaju već sami prilaze da nešto pomognu. Jednostavno zaboravite na sve probleme kada ste okruženi samo prirodom“, kaže Džakić.

Nije lako napraviti ovakav vrt, ali greške ne bi trebalo da vas obeshrabruju, kaže Dušan, posebno zbog toga što se sva uložena pažnja vrati na najlepši način.

„Botanika, vrtlarstvo, briga o prirodi vas uče odgovornosti - svemu je potrebna nega i ljubav da bi raslo“, zaključuje Džakić.

U brigu o ovom vrtu uključena i Dušanova porodica, posebno mama, a tada je sve i lakše i lepše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво